KOMMENTARER

Et planlagt drap på Nokia

Stephen Elops oppdrag er fullført.

Steve Ballmer og Stephen Elop er gamle venner. Kanskje blir Elop Ballmers etterfølger som toppsjef i Microsoft, som takk for et godt utført oppdrag.
Steve Ballmer og Stephen Elop er gamle venner. Kanskje blir Elop Ballmers etterfølger som toppsjef i Microsoft, som takk for et godt utført oppdrag. Bilde: Jin Lee/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
3. sep. 2013 - 09:53

KOMMENTAR: Jeg er blant dem som synes at Nokia lager ganske gode mobiltelefoner. Maskinvaren, design og tilhørende tjenester er av høy kvalitet. Windows Phone som operativsystem er også bedre enn sitt rykte.

Men ufortjent rykte eller ei, faktum er at Nokia og Microsoft i tett samarbeid aldri ble noen suksess. Trass til dels utmerket presseomtale, «best i test» mange steder, så stemte kundene annerledes med lommeboka. Fasiten etter 30 måneder er en temmelig stusslig markedsandel på noen få prosent.

Microsoft gjør det klart i en pressemelding at de har som mål å øke sin markedsandel og sine inntekter innen mobile enheter. Kjøpet av Nokias mobilvirksomhet skal «føre til raskere innovasjon, økte synergier, samt enhetlig varemerking og markedsføring».

Det med raskere innovasjon står ikke til troende.

Hvordan skal Microsoft med sitt forferdelige byråkrati, interne politikk og stridigheter, få til noe som partnerskapet med Nokia ikke maktet?

Det synes klart at Nokia-navnet nå forsvinner. Selvsagt gjør det det. Men er du mer eller mindre tilbøyelig til å kjøpe en Windows Phone hvis du visker vekk dagens Nokia-logo og erstatter den med Microsoft?

På den annen side vil Microsoft beholde Lumia-merkevaren. Microsoft har øvrig en historie med håpløst lange produktnavn. Kanskje får vi smartelefoner med navn a la Microsoft Lumia© 1080 with Nokia technology®?

For Nokia er tiden som mobilprodusent forbi. Teknologilokomotivet som vi nordmenn kunne misunne finnene har for lengst sporet av.

Det rare er at Nokia etter alle solemerker ville ha overlevd, hvis de bare hadde satset på flere operativsystemer enn bare Microsoft sitt.

Underveis gjorde Microsoft og Nokia mye dumt sammen. Aller verst: De fornærmet sine mest trofaste kunder. I fjor sommer skrev jeg at Microsoft dreper Nokia. Det ble dessverre slik.

Spørsmålet er om det var planen hele tiden?

Man kan saktens lure. Stephen Elop takker av som Nokias toppsjef og går tilbake til sin forrige arbeidsgiver Microsoft. Det er allerede bestemt at han skal lede hele deres kombinerte devices & services-divisjon. Brått seiler Steve Elop opp som den heteste kandidaten til å ta over hele Microsoft nå som Steve Ballmer er på vei ut døra.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.