BEDRIFTSTEKNOLOGI

Et ras av digitale kameraer

Toshibas 130 grams "Allegretto" er en av mange oppsiktsvekkende nyheter på PC Expo i New York denne uka.

Eirik Rossen
17. juni 1997 - 16:23

Allegretto - kjent som PDR-2 i USA - er 105 mm lang, 55 mm bred og 20 mm tykk. Vekta på 130 gram omfatter dessverre ikke batteriet. Apparatet er Toshibas første med CMOS-basert (complementary metal oxide semiconductor) bildesensor. Selskapet kunngjorde i vår en CMOS-bildesensor på 1,3 millioner bildepunkter. Den i Allegretto er en mindre avansert utgave, med 330.000 bildepunkter, dvs litt mer enn standard VGA-punkttetthet (640x480). Det er to viktige fordeler ved CMOS-bildesensorer: redusert størrelse og minimal forbruk av energi.

Bilder lagres på et SmartMedia-kort (også kjent som SSFDC for solid state floppy disk card) på størrelse med et frimerke. Kameraet inneholder et PC-kort som kan felles ut og plugges inn i et PCMCIA-spor på en pc. Det tar 30 sekunder å overføre 24 bilder i JPEG-format fra SmartMedia-kortet til PC-ens harddisk via PC-kortet, og det er ikke nødvendig med spesiell programvare: PC-kortet betraktes som en vanlig disk.

Kameraet skal først kommersialiseres i USA og Japan, til priser rundt 500 USD.

En konkurrent til Toshibas Allegretto er DJ-1000 fra Mitsubishi Den veier litt over 80 gram - to AAA-batterier inkludert. Vekten og AAA-batteriene er to viktige salgsargumenter. Det er to alternative oppløsninger: 504x378 (190.000 punkter) og 320x240 (76.800 punkter). Prisen forventes å ligge rundt 250 amerikasnke dollar, det er uklart om dette omfatter PC-kortet som skal være apparatets hendigste måte å kommunisere med omverden.

En annen ny konkurrent er Minolta Dimage V. Dette er et betraktelig større apparat på 250 gram med lagerkapasitet til opptil 80 bilder i 640x480 punkter. Løsningen for bildeoverføring er tradisjonell. Det spesielle med dette apparatet er en avtakbar og roterbar linse som koples til boksen med en kabel på opptil én meter. Det gjør at du kan ta bilder fra nesten hvilken som helst vinkel. Det som skal knipses vises på en LCD-skjerm på boksen. Pris er foreløpig ikke oppgitt, men apparatet skal buntes ved Adobe Photo Deluxe for Windows og Mac og bruker AA-batterier.

Panasonic lanserer to modeller i CoolShot-serien, med antydet pris 400 USD og vekt 200 gram - med fire AAA-batterier. Øvrige dimensjoner er 130 ganger 61 ganger 50 mm. Kameraene buntes med et bilderedigeringsprogram fra LivePix, som skal være langt raskere til å redigere høyoppløselige bilder enn konkurrerende verktøy. CoolShot lagrer opptil 24 bilder i 640x480 punkter. Bilder kan skues direkte på tv, eller overføres til pc via PC-kort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.