Et religionsspørsmål

– Vi har kommet lengre enn dette, svarer Halvor Walla til Friprogsenterets Christer Gundersen.

Et religionsspørsmål
Den siste uken har debatten rast mellom Friprog-senterets Christer Gundersen og Software Innovations Halvor Walla. I dette innlegget svarer Walla på Gundersens siste innspill. Bilde:

Dette innlegget er svar på Christer Gundersen, Friprog-senteret, sitt debattinnlegg som digi.no publiserte torsdag.

DEBATT: Christer, jeg skjønner at du får en emosjonell reaksjon på mine synspunkter. Religion er et svært personlig tema. Tillsvaret illustrerer at bransjefolk, for enkelte, fremstår som enten som troende eller hedninger. Men verden er ikke sort /hvit. I 2012 er vi kommet lenger.

Jeg forstår at du har fastslått min kompetanse innenfor tematikken, uten å kjenne meg. Men det er uansett ballen og ikke mannen du bør fokusere på. Noe annet er ikke IT-miljøet tjent med, enten de arbeider med fri programvare eller det jeg forenklet og fremdeles velger å kalle lisensbasert programvare.

Halvor Walla er strategidirektør i Software Innovation og styremedlem i IKT Norge.
Halvor Walla er strategidirektør i Software Innovation og styremedlem i IKT Norge.

Det gleder meg at selv Gundersen er enig i mitt synspunkt om at også leverandører med såkalt «lukket» programvare kan være pådrivere for moderne informasjonsforvaltning, digitalisering av offentlig sektor, åpne standarder og bruk av offentlige felles løsninger.

Dersom Gundersen eksempelvis spør KS, som er en av Friprogsenterets eiere, tror jeg han vil få til svar at Software Innovation definitivt er en støttespiller i at kommunene etablerer en felles løsning for digital post (KS SvarUt mot Altinn).

Gundersen og jeg er også enige i at det for en virksomhet kan være hensiktsmessig å bruke både fri programvare og såkalt «lukket» programvare.

Jeg mener «lukket programvare» også gir løsninger tilpasset kundenes behov og hvor kostnadene deles mellom eksisterende og fremtidige brukere av programvaren gjennom lisensinntekter.

I tillegg ansvarliggjøres leverandøren av løsningen som en trygghet for kunden. Som tidligere nevnt er FOT-samarbeidet et godt eksempel på dette. Seks fylkeskommuner samarbeider om anskaffelse av en felles IT-løsning. Kostnadene deles, ikke bare mellom de seks kundene, men mellom mange hundre andre offentlige virksomheter over hele Skandinavia.

Jeg er overbevist om at Christer Gundersen ser argumentenes gyldighet og kan gå juletiden i møte med både senkede skuldre og verbale knyttnever.

Halvor Walla er strategidirektør i Software Innovation og styremedlem i IKT Norge.

    Les også:

Les mer om: