BEDRIFTSTEKNOLOGI

Et skap for alt det virtuelle

Oracle lanserer «Virtual Compute Appliance».

Oracle Virtual Compute Appliance er en rack med virtualiseringsklare servere og lagring, samt et programvaredefinert nettverk.
Oracle Virtual Compute Appliance er en rack med virtualiseringsklare servere og lagring, samt et programvaredefinert nettverk.
16. aug. 2013 - 07:01

Oracle har lansert en ny type dedikert IT-maskineri, døpt Virtual Compute Appliance.

Generelt sett er en dedikert IT-boks – «appliance» – forholdsvis liten, og i hvert fall ikke større enn en rackserver. I dette tilfellet er det et helt rack som er spesielt utformet og utstyrt – både program- og maskinvare – med tanke på sitt bestemte formål: Å huse virtuelle servere og virtuell lagring, alt forbundet i et programvaredefinert nettverk.

Inni racket er det servere, lagring, virtuelt nettverk og Infiniband-forbindelser med egen svitsj. Skapet kan koples til omverdenen gjennom både Ethernet og Fibre Channel: Serverne og lagringen skal kunne inngå i de samlede ressursene til en fullt ut virtualisert datasentral. Administrasjonen av racket besørges av et eget nett med egen svitsj.

Ideen er at du utstyrer racket med det antall servere, og den mengden og typen lagring du mener du trenger, kopler det til strømnettet og slår det på. Racket går da gjennom en selvkonfigureringsprosess, og etter en kort stund – opptil en time, ifølge Oracle – kan du begynne å definere dine virtuelle servere og utstyre dem med applikasjoner og lagring. Racket leveres med maler for typiske virtuelle maskiner med applikasjoner – Oracle VM Templates – og det diverse andre verktøy for å fordele applikasjoner og tjenester, og i det hele tatt komme i gang så fort som mulig.

Virtual Compute Appliance utstyres med minst to og maks 25 servere av typen Sun Server X3-2, med doble Xeon-prosessorer, høyhastighetsminne, Infiniband-adaptere og disker, ferdig ladet med hypervisoren Oracle VM Server for x86. Denne hypervisoren støtter samtidig kjørende virtuelle servere under Windows, Linux (ikke bare Oracles egen Linux) og Solaris.

Racket har en integrert lagringsenhet av typen Oracle ZFS Storage Appliance for å supplere, samle og administrere den interne lagringen, samt knytte den til ekstern lagring etter behov. Lagringsenheten har fire Infiniband-porter, skrive-cache i flashminne (SSD) på 292 gigabyte og en egen diskkapasitet på opptil 18 terabyte. Ved behov kan racket utstyres med to ZFS-enheter.

Bruken av Infiniband for det interne nettverket i racket skal ifølge Oracle sørge for særdeles høy ytelse: Forsinkelsen (latens) skal være en tidel av det man opplever i høyhastighets Ethernet, og datagjennomstrømningen skal være 40 gigabit per sekund. Den samlede serverytelsen skal øke lineært med antall fysiske servere.

Et viktig poeng med enheten er full redundans i alle fysiske komponenter: Ingen funksjon er avhengig av bare én komponent, og den innebygde systemprogramvaren kan ordne med automatisk gjenoppstart av virtuelle servere skulle maskin- eller programvare svikte. For eksempel har hver fysiske server to disker på 900 gigabyte som speiler hverandre. Denne diskkapasiteten kommer for øvrig i tillegg til den på den dedikerte lagringsenheten.

Det kan til slutt være grunn til å presisere at om det er påkrevet med Oracle-maskineri internt i enheten, kan for eksempel tilknyttes ekstern lagring fra andre leverandører.

Oracle har foreløpig ikke sagt noe om prisnivået på Virtual Compute Appliance.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.