BEDRIFTSTEKNOLOGI

Etablerer «laug» for åpen kildekode-brukere

Facebook ønsker å løse utfordringer i fellesskap.

Facebook har fått med seg flere tunge aktører som medlemmer av den nye åpen kildekode-gruppen TODO.
Facebook har fått med seg flere tunge aktører som medlemmer av den nye åpen kildekode-gruppen TODO.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2014 - 11:35

Selv om det er hard konkurranse mellom mange av de store teknologiselskapene, utelukker ikke dette at aktørene også ser seg tjent med å samarbeide på mange områder hvor selskapene har felles interesser.

Britiske James Pearce er sjef for åpen kildekode i Facebook. Denne uken kunngjorde han at selskapet har etablert en forening hvor det er tenkt at medlemmene skal kunne utveksle erfaringer og i fellesskap løse problemer knyttet til bruk og utgivelse av programvare med basert på åpen kildekode. Facebook er i stor grad basert på åpen kildekode-programvare, både eksternt utviklede løsninger som PHP, MySQL og memcached, men også løsninger selskaper selv har gitt ut som åpen kildekode eller bidrar til.

Til Wired forteller Pearce at i England er laug eller gilder, altså sammenslutninger av håndverkere med samme fag, fortsatt svært utbredt. I Norge ble datidens laug forbudt ved lov i 1866.

– Da jeg tok over Facebooks åpen kildekode-portofølje, ventet jeg på en invitasjon. Jeg tenkte, «Er det noen som kommer til å invitere med til åpen kildekode-lauget?», sier han på spøk til Wired. Mer seriøst, han så et behov for en slik sammenslutning.

Resultatet av dette er gruppen TODO (Talk Openly, Develop Openly), hvor de første medlemmene er Box, Dropbox, GitHub, Google, Khan Academy, Stripe, Square, Twitter og Walmart Labs, i tillegg til Facebook selv.

– Gruppen ble dannet for å møte utfordringene som selskaper, slik som vårt, møter når de bruker åpen kildekode-programvare og driver åpen kildekode-programmer, skriver Pearce i en kunngjøring.

Det overordnede målet er at gjøre åpen kildekode enklere for alle.

– Vi ønsker å kjøre bedre og mer slagkraftige åpen kildekode-programmer i våre egne selskaper, vi ønsker å gjøre det enklere for folk å bruke teknologiene vi gjør til åpen kildekode, og vi ønsker å skape et veikart for selskaper som ønsker å etablere sine egne åpen kildekode-programmer, men som ikke er sikre på hvordan de skal gå fram, skriver Pearce.

Han opplyser at mer informasjon om planene til TODO vil bli kunngjort om noen uker, men både han og GitHub-sjef Chris Kelly deler en del tanker om dette med Wired.

Pearce håper at flere selskaper vil bli med, men det understrekes på nettstedet til TODO at gruppen først og fremst er et forum for selskaper som er lidenskapelig opptatt av, og som har dedikerte ressurser for, å bidra til og å bruke åpen kildekode-programvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.