Etablerer WebRTC-senter i Oslo

Telenor og Mozilla med spennende samarbeid om webteknologi.

Etablerer WebRTC-senter i Oslo
Åpningsseremonien for WebRTC Competency Center fant sted hos Mesh i Oslo. I scenen står Eric Rescorla fra Mozilla. I sofaen sitter blant annet Håkon Wium Lie fra Opera Software og Ingrid Ødegaard fra Telenor Digital. Bilde: Harald Brombach

OSLO SENTRUM (digi.no): Telenor og Mozilla inviterte i går store deler av WebRTC-miljøet i Oslo (Web Real Time Communication) til startup-scenen Mesh for å kunngjøre åpningen av WebRTC Competence Center. Senteret skal lokaliseres til både Oslo og Mountain View i California. Hovedmålet med senteret er å gjøre Mozillas programvarestakk for WebRTC til den ledende.

Ifølge Olav Kolbu, teknologidirektør i Telenor Digital, er det viktig for Telenor og andre teleoperatører at de ikke bare blir en «bitpipe», men også er relevante innen tjenester.

– Det Telenor oppnår med dette samarbeidet er erfaring med WebRTC, forteller Kolbu. Men selskapet har allerede fått betydelig kunnskap om teknologien gjennom tjenesten appear.in, som opprinnelig ble utviklet av en liten gruppe studenter med praksisplass hos Telenor.

Olav Kolbu, CTO i Telenor Digital, fortalte om hvorfor Telenor er så opptatt av WebRTC.
Olav Kolbu, CTO i Telenor Digital, fortalte om hvorfor Telenor er så opptatt av WebRTC. Bilde: Harald Brombach

Kolbu forteller at det Telenor i særlig grad kan bidra med, er dyp informasjon om hvordan WebRTC fungerer i mobilnettet. Men selskapet bidrar også med arbeidskraft, siden Mozilla ikke har ubegrenset med ressurser.

En praksis demonstrasjon av teknologien fikk vi da Andreas Gal, teknologidirektør i Mozilla, dukket opp på lerretet. Han befant seg i Kina og brukte en WebRTC-basert løsning og mobilnettet for å kommunisere med publikumet i salen.

Teknologisjef Andreas Gal i Mozilla snakket til forsamlingen via WebRTC fra Shanghai.
Teknologisjef Andreas Gal i Mozilla snakket til forsamlingen via WebRTC fra Shanghai. Bilde: Harald Brombach

Gal sa blant annet at han er begeistret over miljøet som har oppstått i Oslo og ser fram til å jobbe tett sammen med det.

Eric Rescorla fortalte om hvor WebRTC står i dag og om kommende funksjonalitet.
Eric Rescorla fortalte om hvor WebRTC står i dag og om kommende funksjonalitet. Bilde: Harald Brombach

Eric Rescorla fra Mozilla holdt et foredrag om hvor WebRTC står nå. I praksis finnes tre implementeringer, Firefox, Ericssons Bowser og libjingle. Den sistnevnte er felles for Chrome og Opera.

Rescorla sa at Microsoft angivelig kommer med en implementering «snart».

– Men ingen vet hva Apple kommer til å gjøre.

Det finnes ifølge Rescorla en rekke tjenester, men ikke alle fungerer med alle klienter. Han nevnte blant annet Mozillas egen Hello, Google Hangouts, appear.in, Ciscos Project Squared, OpenTok og Talky.io.

Rescorla gikk også gjennom en del relativt ny funksjonalitet i WebRTC-implementeringene og foreløpige utfordringer ved dette, inkludert skjermdeling og video-kodeker. Han var også innom en del avansert funksjonalitet.

Eksempler på kommende funksjonalitet i WebRTC.
Eksempler på kommende funksjonalitet i WebRTC. Bilde: Harald Brombach
Svein Wilassen er sjef for Telenor Digitals appear.in-tjeneste.
Svein Wilassen er sjef for Telenor Digitals appear.in-tjeneste. Bilde: Harald Brombach

Neste mann ut var appear.in-sjef Svein Wilassen. Han snakket varmt om ansikt-til-ansikt-kommunikasjon, at språket vårt er lagd for nettopp dette, og at man det er mye vanskeligere for motparten å forstå den dypere meningen av det en sier dersom ansiktsuttrykkene er skjult.

Wilassen mener av det bør være like enkelt og naturlig å etablere videosamtaler med noen, som det er å snakke sammen med venner i skolegården i friminuttene. Men også over lange avstander.

– Hvorfor må man registrere seg og logge inn for å snakke sammen? Du trenger ikke registrere deg for å snakke med noen på en fest, sa Wilassen. Han nevnte også eldre mennesker og analfabeter ofte vil ha vanskeligheter med registrering og innlogging, men ikke noe mindre behov for å bruke slike tjenester.

Pexip, her ved Nicolas Cormier, selger WebRTC-baserte møteplattformer til bedrifter.
Pexip, her ved Nicolas Cormier, selger WebRTC-baserte møteplattformer til bedrifter. Bilde: Harald Brombach

Nicolas Cormier kommer fra selskapet Pexip, som har avdelinger i USA, Storbritannia og på Lysaker utenfor Oslo. Selskapet tilbyr WebRTC-baserte løsninger for bedrifter, noe som skal være såpass billig at ikke bare alle bedrifter kan ta det i bruk, men også alle i bedriftene. I dag benytter mange bedrifter videokonferanseutstyr med ofte svært høy pris. Med WebRTC-baserte løsninger er alt man trenger en nettleser.

Utfordringene Pexip støter på hos kundene inkluderer Internet Explorer og Safari, båndbreddekostnader, skalering for store videokonferanser og eksisterende ikke-kompatibel maskinvare.

WebRTC støttes så langt bare av Chrome, Firefox og Opera, og ikke alle har mulighet til å bruke noe annet enn Internet Explorer eller Safari, og det er ifølge Cormier vanskelig å kreve av gjester i en videokonferanse at de først må installere en kompatibel nettleser.

WebRTC tar i bruk en mesh-topologi, noe som innebærer at alle deltakerne i en videokonferanse er koblet til alle de andre. I en konferanse med for eksempel åtte deltakere, må hver bruker motta sju videostrømmer, samt sende én. Alle de innkommende videostrømmene må dekodes, mens den utgående må kodes. Det kan være en utfordring for en bruker som må benytte smartmobilen sin. Batteriet tappes på kort tid.

Teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie.
Teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie. Bilde: Harald Brombach

Det Pexip tilbyr er en klient-server-basert løsning hvor dekodingen skjer på serversiden. Hensikten er å begrense både båndbredde- og CPU-bruken på klientsiden. Løsningen løser også problemet med inkompatible enheter, fortalte Cormier.

Håkon Wium Lie, teknologidirektør i Opera Software, avsluttet den offisielle delen av kvelden med å gratulere Mozilla og Telenor med åpningen av senteret.

– Jeg tror Oslo kan bli et bra sted å utvikle dette, sa han.

En offisiell kunngjøring fra Mozilla om åpningen av senteret finnes her.

    Les også:

Les mer om: