Ethernet skal få langt mer fart

Kapasitetsbehovet dobles for hver 18. måned.

Ethernet skal få langt mer fart

IEEE inviterte denne uken aktører i nettverksbransjen om å delta i en ny IEEE 802.3-gruppe som skal definere hva som skal bli de neste hastighetsklassene for Ethernet, etter dagens 100 gigabit per sekund, som sammen med 40 Gbit/s Ethernet ble en standard i 2010.

Bakgrunnen for dette er beregninger som viser at båndbreddekravene til flere bruksområder fortsatt vokser eksponentielt. Dersom dagens trend fortsetter, må nettverk kunne støtte kapasitetskrav på 1 terabit per sekund i 2015 og 10 terabit per sekund innen 2020. Dette kommer fram av en rapport som ble utgitt denne uken av IEEE 802.3 Ethernet Working Group.

Den nyetablerte IEEE 802.3 Industry Connections Higher Speed Ethernet Consensus-gruppen skal først og fremst avgjøre om det er 400 gigabit per sekund eller 1 terabit per sekund man vil gå for i neste hastighetstrinn. Ifølge CNET News er det et flertall blant leverandørene av nettverksutstyr om å velge 400 Gbit/s, mens kundene som skal bruke maskinvaren, gjerne vil ha løsningen som er 2,5 ganger raskere.

John D'Ambrosia, som er formann for den nyetablerte gruppen, forteller et nøkkelspørsmål for gruppen vil være om terabit Ethernet er økonomisk gjennomførbart for maskinvareleverandørene som er involvert.

– Folk innser at 400-gig Ethernet er teknisk og økonomisk mulig. Når du ser på terabit Ethernet, er det utelukkende drevet av etterspørsel. Folk vet at en tsunami med data er i ferd med å komme. Det er enkel matematikk: terabit er mer enn 400-gig, så vi ønsker en terabit. Det er flott, men man er nødt til å bry seg om det er den tekniske gjennomførligheten og den økonomiske gjennomførlighet, sier D'Ambrosia.

Det at de høyere hastighetene trolig må oppnås ved å bunte samme flere separate forbindelser med lavere hastigheter, bidrar til å drive kostnadene i været. Dette fordi hver forbindelse trenger sine egne komponenter. D'Ambrosia nevner et eksempel hvor man bruker forbindelser med 25 gigabit/s kapasitet. Da trenger man 16 forbindelser for å nå 400 gigabit per sekund og 40 for å nå 1 terabit per sekund. Men dataene bør helst kunne bevege seg i begge retninger samtidig (full duplex), noe som betyr 80 forbindelser.

– Det ville ikke bli pent, er beskrivelsen til D'Ambrosia, som antyder at kobberkabler som støtter noe slikt ville bli 5 centimeter tykke. Hvordan store kontaktene ville måtte være, nevnes ikke. Men det vil i alle fall ikke være noe for bærbare pc-er, som i dag i bestefall støtte 1 gigabit Ethernet.

Kobberkabler med SFF-8642-kontakter for 100 Gigabit Ethernet.
Kobberkabler med SFF-8642-kontakter for 100 Gigabit Ethernet. Bilde: Siemon

Med fiberoptikk er ikke problemet med kabeltykkelse like stort. De fiberbaserte løsningene vil dessuten ha langt større rekkevidde enn de som er basert på kobber. Allerede i dag er 40 og 100 Gbit/s Ethernet over kobber begrenset til fem meter lange kabler.

    Les også: