JUSS OG SAMFUNN

Etiopia: Stengte ned internett og mobildata i to uker som svar på voldelige opptøyer

Internett er nå delvis tilbake i landet etter to ukers stengning.

Uro og etnisk vold i kjølvannet av drapet på en populær artist, skaper hodebry for statsminister Abiy Ahmed (midten foran), her på vei inn til et møte i Den afrikanske union i hovedstaden Addis Abeba.
Uro og etnisk vold i kjølvannet av drapet på en populær artist, skaper hodebry for statsminister Abiy Ahmed (midten foran), her på vei inn til et møte i Den afrikanske union i hovedstaden Addis Abeba. Foto: AP / NTB scanpix
16. juli 2020 - 18:00

Etiopia fikk tirsdag delvis tilbake tilgangen til internett etter to ukers nedstengning som svar på opptøyer og etnisk vold.

Trådløs tilkobling begynte å bre seg utover tirsdag, men foreløpig ikke for bruk på mobiltelefoner. Nettsteder som Facebook og Instagram var ikke tilgjengelig.

Et sporingsprogram fra Netblocks, en ikke-statlig internasjonal organisasjon som jobber for digitale rettigheter, melder at rundt halvparten av dekningen slik den var før stengningen 30. juni, nå er oppe.

Drap på artist og aktivist

Det var drapet på en popartist som utløste uroen for to uker siden. Den 34 år gamle artisten, Hachalu Hundessa, var en helt for mange i Etiopias største etniske gruppe, oromoene, særlig i de turbulente årene som førte dagens statsminister, Abiy Ahmed, til makten i 2018.

Artisten ble skutt og drept i hovedstaden Addis Abeba 29. juni, en sak som fortsatt er uløst. Drapet utløste protester og etnisk vold i hovedstaden og i Oromia-regionen som omgir byen.

Politiet melder at mellom 180 og 240 mennesker mistet livet i de voldspregede dagene som etterfulgte ugjerningen, de fleste i Oromia-regionen.

1-2 prosent kapasitet

Nedstegningen kan ikke knyttes til internasjonale forhold, strømbrudd eller dataangrep, skriver Netblocks.

Målinger viste at tilkoblingen lå mellom 1 og 2 prosent av normale nivåer i de første timene av nedstegningen for to uker siden, og brukere rapporterte problemer med telefonsamtaler. Tilkoblingen steg gradvis fra 5 til 11 prosent gjennom den første uken, selv om vanlige brukere forble offline. I samsvar med tidligere registrerte internett-kutt bestilt av myndighetene, har tjenesten blitt gjenopprettet til et lite utvalg av brukere i løpet av den tiden.

Hver dag koster nedstegningen av nettet landet over 4,5 millioner amerikanske dollar i tapt bruttonasjonalprodukt (BNP) ifølge en av Netblocks' offentlige tjenester.

Statseide Ethio Telecom driver et nasjonalt monopol, noe som ekspederer prosessen med å deaktivere nasjonale internett- og telefontjenester for myndighetene i landet.

I fjor ble en anbudsprosess for eksterne investorer i teleindustrien satt igang, men det er foreløpig uklart hvor prosessen står.

Ethio Telecom har ikke kommentert tallene.

Kjent metode

Det er ikke første gang etiopiske myndigheter har respondert på politisk uro ved å kutte befolkningens kommunikasjonskanaler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Men politisk motiverte nedstengninger av internett er intensivert i omfang og varighet under ledelse av dagens statsminister Abiy Ahmed, til tross for landets raske digitalisering og befolkningens økende avhengighet av mobil og internettforbindelse gjennom de siste årene, skriver Netblocks.

Myndighetene hevder ifølge den ikke-statlige organisasjonen at internettbruk er driver for etnisk uro, og viser til sirkulering av feilinformasjon.

Simen Bakke, senior informasjonssikkerhetsrådgiver, skriver i kronikken om hvordan bakdøren i xz-biblioteket trolig ble plassert der.
Les også

Bakdøren i Linux – en sofistikert etterretningsoperasjon?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.