eTrim skal redde Norge fra musesyken

Med jevne mellomrom plinger PC-en og spør om du trenger en pause fra tastatur og mus. Svarer du ja, vises en 90 sekunders video med individuelt tilpassede øvelser.

Dette er et opplegg fra eTrim AS, et nytt lite selskap i gruppen rundt Muskel & Ledd Konsulentene. Tom Skjønnhaug, ekspert på belastningsskader, og salgs- og markedssjef Mangor Aanensen i eTrim drar i disse dager land og strand rundt for å presentere datasystemet som skal få norske skjermarbeidere til å trimme, og unngå sykefravær som følge av stive ledd og vonde muskler.

Skjønnhaug kommer stadig tilbake til hvor viktig det er at folk bryter av skjermarbeid omtrent en gang i timen for å røre på kroppen, og at man ikke sitter i samme arbeidsstilling hele dagen. - Det har tatt to år å lage eTrim-systemet, forteller han. - Programmeringen har vært alt annet enn triviell. Det dreier seg ikke bare om et vindu som popper opp hos den enkelte. Det er et system som styres fra bedriftens ansvarlige for miljø og helse, som tilpasses den individuelle brukeren, som gir rapporter om hvordan det brukes slik at man kan finne ut hvor effektivt det virker, og som skal oppdateres flere ganger i året med nye videoer og nye øvelser.


De siste månedene har blant andre 50 ansatte ved en avdeling i Norsk Hydro fulgt eTrim-opplegget.

- Flere av dem er blitt helt kvitt skulder- og nakkeplager. Det geniale var påminnelsen på skjermen om at nå må du begynne å trimme.

Skjønnhaug har selv utarbeidet øvelser, og sørget for å filme demonstrasjoner ved fysioterapeuter på Karmøy.

- Det dreier seg om morsomme snutter som også skal inspirere og motivere til treningen. Annenhver måned skal det produseres 15 til 20 nye øvelser. Kjøper du eTrim-pakka, skifter du program seks ganger i året. Det skal stadig komme nye øvelser, nye ansikter, nye momenter og morsomme innslag. Øvelsene er gjennomtenkte, ikke bare med tanke på selve mosjoneringen, men også med tanke på å opprettholde motivasjonen for å fortsette med dem.

Et årsabonnement koster 880 kroner per bruker. Programvaren installeres fortrinnsvis på en server, men kan også legges ut lokalt på den enkelte PC-en.

- Dette er en liten utgift til stor inntektservervelse. Alle vet hva det koster å ha en sykmelding. Ofte er det en katastrofe når en medarbeider blir borte. Jeg arbeider daglig med folk som er utslått. Dataprogram med øvelser er et perfekt middel mot det økende problemet med belastningsskader. Det er en morsom måte å få folk til å innse hvor alvorlig dette er.

Skjønnhaug og Aanensen peker på at verdien av trim nærmest er dokumentert i hjel.

- Statisk arbeid og stadig gjentatte belastninger på de samme musklene er det verste for oss mennesker. I underarmene er det veldig små muskler som blir brukt hele tiden under dataarbeid. Det er som om høydehopperen Steinar Hoen skulle trene på nøyaktig den samme høyden time etter time hver eneste dag uten å gjøre noe annet.

På forholdsvis kort tid har Skjønnhaug og Aanensen fått positive tilbakemeldinger fra blant andre Oslo Kommune der eTrim prøves ut i tre avdelinger, og fra Bankenes Betalingssentral.

De ser også for seg muligheter for eksport.

- eTrim finnes på norsk og engelsk, og vi er så godt som ferdige med den danske versjonen, forsikrer Aanensen.

Til toppen