FORBRUKERTEKNOLOGI

Ett klikk gir sikker WLAN

Linksys tilbyr WLAN-utstyr til hjem og kontor med forenklet oppsett av sikkerheten.

30. aug. 2005 - 10:35

Ifølge Linksys viser undersøkelser at bare mellom hvert fjerde og hvert femte trådløse hjemmenettverk er satt opp med korrekt implementasjon av sikkerhetsstandarden WPA (Wi-Fi Protected Access). Inntrykket bransjen har her i landet er at mange ikke en gang bruker den eldre standarden WEP.

WEP krypterer den trådløse forbindelsen etter en metode som gjør at en angriper kan finne fram til krypteringsnøkkelen ved å avlytte nettverk over noen få timer. WPA sørger for løpende å endre krypteringsnøkkel etter en metode som gjør at en angriper aldri får avlyttet sambandet lenge nok til å knekke koden.

Utfordringen for bransjen er at konfigureringen av utstyret er for komplisert for de aller fleste. Derfor har ideen dukket opp om å gjøre det enklere å sette opp WPA på både aksesspunktet og annet utstyr.

Linksys har valgt en ordning kjent som SecureEasySetup (SES), opprinnelig utviklet av Broadcom under betegnelsen SecureEZsetup. I stedet for å taste inn kompliserte koder i uforståelige skjermbilder, trykker man på en knapp på ruteren eller aksesspunktet. Da har man et par minutter på seg til å trykke på et ikon på PC-skjermen. Da er all forbindelse mellom PC-en og aksesspunktet sikret gjennom WPA.

De som har kjøpt nyere utstyr fra Linksys, vil kunne oppgradere det til SecureEasySetup – da med ett klikk i et skjermbilde siden man mangler den fysiske knappen – uten omkostninger, gjennom en programvareløsning. Oppgraderingen gjelder både bredbåndsrutere og diverse typer adaptere, og kan lastes ned fra Linksys’ nettsted. (Gå til «Product» og velg «Firmware for obtaining SES enable drivers».)

Samtidig legges nye enheter med SecureEasySetup ut til salg. Det kombinerte aksesspunktet med fireveis svitsj og ruter WRT54G med SES får en gatepris på 716 kroner eks mva.

SES-teknologi vil også tilbys av andre leverandører, og til apparater som skrivere. Linksys mener at 98 prosent av all brukere vil kunne sette opp en WPA forbindelse ved hjelp av SES.

Broadcom-konkurrenten Atheros tilbyr et alternativ til SecureEasySetup, kalt Jumpstart. Den krever ett trinn mer enn SES, men unngår til gjengjeld den åpenbare svakheten ved SES: At uvedkommende som trykker på sin SES-knapp innen to minutter etter at du har trykket på din, vil få sin WPA-forbindelse til ditt nettverk like effektivt som du får den selv, bare de er innenfor nettverkets rekkevidde. Jumpstart krever en autentisering i forkant av den automatiske konfigureringen. Atheros leverer komponenter til Linksys-konkurrenten D-Link, og skal ha fått løfte om at D-Link vil implementere Jumpstart i sine produkter.

Både Atheros og Broadcom prøver å få godkjent sine løsninger hos standardiseringsorganisasjonene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.