Ett PC-kort gir fire slags datakom

Bg-consult har lansert en serie kommunikasjonsvarer under merket Jensen. PC-kortet 4in1 gir 56k-modem, ISDN, GSM og Ethernet, og kan installeres av enhver.

Bg-consult har lansert en serie kommunikasjonsvarer under merket Jensen. PC-kortet 4in1 gir 56k-modem, ISDN, GSM og Ethernet, og kan installeres av enhver.

Den som flytter en del på seg, ser umiddelbart fordelen av et PC-kort som kan brukes til alle former for datakommunikasjon. For min del har jeg ISDN hjemme og Ethernet på den faste arbeidsplassen. Men ofte er arbeidsplassen et sted med analog telefonkontakt - presserom, hotellrom eller hjemme hos slekt og venner - eller et offentlig lokale der det mest lettvinte er GSM.

Jensen 4in1 dekker alle disse behovene. Du lar kortet stå i PC-en hele tiden, og det eneste du må huske på, er arsenalet med mellomledd og ledninger. Å redusere tallet på mellomledd må være neste skritt i utviklingen av kompakte kommunikasjonsløsninger for bærbare PC-er. Jensen går et stykke på vei, siden lokalnett og modem har hver sin utgang på samme mellomledd. ISDN og GSM fordrer derimot hvert sitt mellomledd. Utfordringen ved GSM er heller om det passer til telefonen. Der er det ingen standardisering, og ulike telefoner fra samme leverandør er gjerne utstyrt med ulike datakontakter. Heldigvis passet Jensens GSM-mellomledd til min Nokia 5110.

Installasjonsprosedyren til kortet er forbilledlig enkel. Jeg hadde bange anelser, siden min bærbare er en tre år gammel Compaq, og det forrige ISDN-kortet var litt av en nøtt å installere. Med Jensen var det bare å følge anvisningene, og de var til og med skrevet på norsk. Kommunikasjon fungerer ikke helt likt på de tre Windows-utgavene Jensen passer til - 95, 98 og NT. Instruksene beskrev opplegget for hvert av disse systemene, og min Windows 95-installasjon gikk uten problemer.

Det fungerte fra første stund. ISDN, GSM, 56k-modem gikk nærmest av seg selv. Mitt eneste problem var knyttet til lokalnettet. Årsaken er et eldre lokalnett-kort som jeg har brukt siden maskinen var ny, og som ikke ble levert med avinstallasjonsprosedyre. Det gjør imidlertid Jensen: Kortet lar seg like lett avinstallere som installere.

I bruk er kortet like enkelt. Det har to utganger. Lokalnett og modem bruker den ene, ISDN og GSM den andre. Siden lokalnett og modem har felles mellomledd, kan lokalnett kombineres med alle formene for oppringt samband. Kortet sanser hva slags kommunikasjon du ønsker ut fra hvilket mellomledd du kopler til utgangen, og gir en tydelig bekreftelse straks koplingen er klar.

På reisefot er du da helgardert med to ledninger (ISDN og modem) og tre mellomledd (lokalnett med modem, ISDN og GSM), som alle er med i Jensen 4in1-pakken. Pakk dem ned i hver sin pose, og husk, for sikkerhets skyld, en adapter til eldre telefonkontakter i landet du drar til. Selv om den gammeldagse telefonkontakten er praktisk talt utryddet i Norge, er det overraskende hva du fortsatt kan støte på, blant annet i Tyskland.

Jensen 4in1 har en listen pris på 3495 kroner eks mva.

Andre produkter i Jensen-serien fra Bg-consult er:

  • et ISDN-kort til stasjonær PC, til 399 kroner eks mva
  • en ISDN-adapter til PC-ens USB-utgang, til 649 kroner eks mva
  • et 56k modem, til 609 kroner eks mva.

Begge ISDN-varene leveres med faksprogramvare.

Bg-consult varsler et femte Jensen-produkt om kort tid. Hele Jensen-serien skal omfatte 18 ulike produkter.

Til toppen