RESULTATERFINANS

Ett punkt fra toppen

IT-indeksen ligger nå bare ett punkt under toppnivået fra 22. oktober 1997. Merkantildata, Tandberg Data, ContextVision og NetCom dro lasset da IT-indeksen steg med én prosent mandag.

Jørgen Christiansen
16. feb. 1998 - 18:23

Resultatene fra ContextVision var tydeligvis gode nok for et marked som siden nyttår har gitt uttrykk for at selv om marginene var gode var nok prisen på aksjen i stiveste laget. Selskapet har så langt opprettholdt marginene og gir klare signaler om at de forventer å vise til en bredere anvendelse av teknologien i løpet av 1998. Det gir håp om en vekst i omsetning og resultater som kan rettferdiggjøre dagens prising.

Merkantildata fortsetter himmelferden og landet på 325 kroner mandag, opp 3,5 prosent fra fredagens sluttnotering. Hittil i år har kursen steget 27 prosent. Med et forventet resultat før skatt på rundt regnet 180 millioner kroner, er det åpent for en smule gevinstsikring mot slutten av uken. Resultatene slippes fredag morgen.

Markedet har nå svelget unna resultatene fra 1997 i Tandberg Data og sendt kursen tilbake på nivået fra før nyttår. Aksjen avluttet mandagen på 87,50 kroner. Amerikanske lagringsselskaper har stort sett hatt en positiv utvikling de siste ukene, noe som normalt påvirker Tandberg Data. I løpet av våren vil også TTI noteres på Oslo Børs. Selskapet blir etter det digi.no forstår et tilnærmet rendyrket Travan-selskap gjennom Techmar, dermed får vi to selskaper på Oslo Børs som blir eksponert for deler av det samme markedet. Tandberg Data er som kjent på jakt etter en ny leverandør av Travan-stasjoner etter at Exabyte tok kvelden. Selskapet vurderer både Aiwa, Seagate og TTI-eide Techmar. Avgjørelsen må falle i løpet av tre-fire måneder dersom Tandberg Data fortsatt skal ha Travan-produkter i sin portefølje, og det ønsker de i hvert fall inntil videre.

For de mer "risikoperverse" peker vi på at Opticom er tilbake på 150 kroner. Kursstigningen siden bunnoteringen i midten av januar er da på hele 50 prosent. Mer moro en lotto altså. Det er ikke kommet ny informasjon til markedet - i hvert fall ikke gjennom noen børsmelding.

NetCom-kursen, som tidvis er meget volatil den også, fant i dag veien tilbake til den hyggelige siden av 190 kronersgrensen. Norske advokater ser ut til å jobbe opp et skikkelig festmåltid på forhandlingene med Telenor om samtrafikk-avtaler. Også markedsføringen til de to konkurrentene Telenor og NetCom, viser at tonen er en del tøffere nå som NetCom i stadig sterkere grad fremstår som Telenors sterkeste konkurrent. Selskapets toppsjef, Gert W. Munthe, trenger dermed ikke å være så bekymret for å bli oppfattet som sutrete når han forteller Hermansen og Herbern omtrent hvor skapet skal stå. Vi venter i spenning på at kampen hardner til.

Tandberg Television som riktignok hadde en meget sterk kursutvikling fra midten av januar, har nå sett et kursfall på 8,3 prosent på én uke. Selskapet handles riktignok på en meget sprek P/E, men har så langt klart å ta unna som forventet av veksten i digital kringkasting. Størst spenning knytter det seg nå til om de har kapasitet til å få med seg veksten fremover dersom den skulle komme for fullt i løpet av 1998. Selv med stadig økende antall ansatte, er enkelte analytikere bekymret for at selskapet ikke har nok folk til at de kan være med på en rask utvikling i flere store land samtidig.

Nedgangen i ASK på 2,5 prosent ser ut som en ren gevinstsikring. Selv om marginene fortsatt synker har markedet foreløpig ikke vist tegn til å miste tillit til selskapets evne til å holde høy nok takt i produktutviklingen, og til å vise fortsatt høy vekst med gode marginer. Det er rett nok ventet at marginene vil synke noe i 1998, men selskapet er uansett priset på en forventning om flere års kontinuerlig høy vekst med gradvis nye produkter og dermed også hyggelige marginer. I det perspektivet er ikke en P/E på rundt 30 på foregående års resultater stivere enn hva man kan forvente, selv i et tidvis lite edruelig marked.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.