Ett selskap står bak hver tredje app

Noe skurrer i BlackBerry World.

Ett selskap står bak hver tredje app
Noen få av de mange tusen applikasjonene det Hong Kong-baserte selskapet S4BB har laget til BlackBerry 10. Bilde: digi.no

BlackBerry-sjef Thorsten Heins kunngjorde i mai i år at antallet applikasjoner i BlackBerry World til selskapets nye BlackBerry 10-plattform (BB10) hadde passert 120 000, bare to måneder etter lanseringen av den første BB10-telefonen.

Hvor mange som har kommet til siden da, er ukjent, men lite tyder på at veksten har fortsatt i samme tempo som i våres.

Men denne uken kom det en avsløring som BlackBerry har liten grunn til å sette pris på. Ett eneste selskap, S4BB, står bak hele 47 000 av applikasjonene BlackBerry World. Dette er oppdaget av nettstedet BlackBerry Review.

Av de 47 000 applikasjonene, beskrives et par titalls applikasjoner som applikasjoner med helt ordinær kvalitet. Men resten er enklere greier som det 13 av på dusinet. Dette inkluderer mengder av byguider, lydbøker, sitatbøker og apper basert på enkeltstående RSS-feeder, men også en del enkle spill og nytteapplikasjoner. En del av applikasjonene har faktisk fått brukbare brukeranmeldelser.

Til tross for den enorme mengden og den til dels tvilsomme kvaliteten, mener BlackBerry Review at det dreier seg om legitime applikasjoner som BlackBerry trolig ikke har noe grunnlag for å fjerne.

Tidligere i vær hadde BlackBerry flere kampanjer for å oppmuntre utviklere til å bygge opp applikasjonsporteføljen til BlackBerry 10. Allerede i mars fantes det 100 000 applikasjoner i BlackBerry World. Minst én av kampanjene gikk ut på å gi utviklere betaling på 100 dollar per godkjente applikasjon. Med 47 000 godkjente applikasjoner, kan S4BB ha hentet inn ganske store penger, dersom applikasjonene ble utviklet i forbindelse med et slikt program.

Til AllThingsD vil ikke BlackBerry bekrefte om dette er tilfellet.

– Utviklere i alle applikasjonsbutikker tar i bruk flere ulike taktikker for å tjene penger. BlackBerry World er et åpent marked for utviklere, og vi lar markedskrefter diktere suksessen eller fiaskoen til disse taktikkene, sier Adam Emery, en talsperson for BlackBerry, til AllThingsD.

– Synligheten i overfylte butikker fortsetter å være et noe som påvirker alle utviklere, sier han og viser til en ordning hvor applikasjoner som i særlig grad utnytter mulighetene til BB10, blir vist fram.

Uansett er det godt gjort av en antatt liten og ukjent aktør å produsere og få godkjent 47 000 applikasjoner på noen måneder.

    Les også: