BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ett STORT krakk eller mange små?

Tungvekterne har spådd et krakk i de overprisede IT-aksjene i over et år. De tok feil da og de tar kanskje feil nå.

Einar Ryvarden
3. apr. 2000 - 12:08
I Einars øyne, kommentarvignett Einar Ryvarden.
I Einars øyne, kommentarvignett Einar Ryvarden.

Onsdag falt Nasdaq-børsen i USA og torsdag fulgte de norske IT-aksjene etter. "Nå kommer krakket, nå kommer krakket", hylte en rekke bransjeaktører. Mulig det, men før vi spår dommedag, la oss huske et par ting:

1: Mange tungvektere, deriblant Bill Gates, den amerikanske sentralbanksjefen A. Greenspan, The Economist og Oracle-sjef Larry Ellison, har spådde et krakk i over et år. Ingen kan med sikkerhet spå et krakk. For inntil vi faktisk har et fall på 20-25 prosent er spådommer bare tipping.

2: Det har ikke skjedd noe strukturelt som tilsier at vi skal få et kjempekrakk nå. Greenspan har langsomt og sikkert hevet den amerikanske renten for å kjøle ned en økonomi som er i ferd med å gå løpsk. Men de siste kvartalstallene ga en ny amerikansk vekstrekord. Fredag tok markedet seg opp igjen, men på Oslo Børs er de åpenbart svært nervøse.

3: Roper du krakk ofte og lenge nok, får du til slutt rett. Alle ønsker jo å være den som traff. Og i et marked med høy risiko, bidrar alle spådommene til at profetien om krakk oppfylles. Hvis alle var litt mindre skråsikre, ville markedet kanskje holde seg.

4: Et krakk består egentlig av store og små stup, for alle selskapene faller ikke like mye. Er det helt sikkert at vi får en samlet reprising av alle høyt verdsatte IT-selskaper? I USA hvor veksten har vart rekordlenge, er mange IT- og Internett-selskaper allerede sterkt repriset. Noen eksempler er nettbutikken CDnow og en rekke Linux-selskaper. Det finnes nok av eksempler på selskaper som er sterkt overpriset - både i USA og Norge. Men kommer det noe kjempkrakk? Kanskje det kommer en serie små krakk og vekstperioder som sorterer ut de gamle og overprisede fra de nye og lovende.

5: Forrige ukes fall kan utløse flere krangler. Solgte du selskapet ditt de par siste ukene, smiler du nå, men kjøperen geiper. Prisfallet i forrige uke fører til at mange ser at de kunne ha handlet billigere. Nå kommer mange krav om kutt i gunstige kontrakter. Det går rykter om at en av de største handlene, tyske Pixelparks kjøp av svenske Cell, vil avlyses. Spørsmålet er hva som skjer med de mange forhandlingene som er underveis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.