Ett tastetrykk slettet 200 ordrer på Børsen

Åtte minutter over ett fredag: En børsansatt trykker på feil knapp. 200 ordre slettes fra Børsens handlesystem. Aksjemarkedet går inn i et komplett kaos hvor børsledelsen selv snubler foran.

Åtte minutter over ett fredag: En børsansatt trykker på feil knapp. 200 ordre slettes fra Børsens handlesystem. Aksjemarkedet går inn i et komplett kaos hvor børsledelsen selv snubler foran.

Oslo Børs legger seg flate og beklager både slettingen og de forvirrende signalene de sendte ut i timene etter.

Klokken var 13.08.04 fredag den 3. september 1999 da det fatale skjedde: En ansatt ved Oslo Børs trykket på feil tast og alt som hadde skjedd av aksjehandel forsvant.

Det gikk over en halv time til før Børsen bestemte seg for å stenge for handel og starte opp pretrade i aksjemarkedet.

Det gikk nesten to timer fra tabben hadde skjedd til man åpnet portene igjen. Klokken 15.00 var åpningsauksjonen i gang, men uten at ordreboken var rekonstruert. Tidligere hadde Børsen meldt at medlemmene måtte legge inn alle ordrer på nytt.

Dessuten kom det en kontrabeskjed ved reåpningen klokken 15 om at alle handler plutselig var gyldige, også de som hadde skjedd etter det fatale feiltrykket. Det skal ha skjedd etter press fra meglerhusene.

Dermed måtte alle de som hadde lagt inn nye ordrer basert på meldingen om at kjøpene og salgene etter klokken 13.08.04 skulle slettes, trekke tilbake sine ordre (se kronologisk rekkefølge av hendelser på slutten av denne artikkelen).

Informasjonskonsulent Geir Aase ved Oslo Børs innrømmer at det ble gjort flere feil i kjølvannet av tabben:

- Vi burde ha stengt markedet med en gang. Da ville det gått mye raskere å få til kontinuerlig handel igjen, sier han til digi.no.

Aase opplyser at det pågikk diskusjoner underveis om hva de burde gjøre.

- Det var en situasjon med urettferdig handel som oppstod, det ble handling på ulike vilkår. Det pågikk en diskusjon om hvilke type løsninger som var best. For å rette opp valgte vi etter hvert å stoppe handelen slik at meglerne kunne få mulighet til å legge inn ordrene på nytt i en førbørsperiode og tilpasse seg, sier han.

Men denne førbørs/pretrade-perioden ble forlenget flere ganger, først etter at man fikk beskjed om at handelen skulle starte opp igjen klokken 14:00, deretter 14:15 før man klarte å sette i gang klokken 15:00.

- Hadde rutinene vært bedre, kunne vi både ha handlet fortere og informert bedre. Vi beklager selvsagt at det ble gjort feil, men mener at vi etterhvert handlet riktig.

Aase sier de nå skal sørge for at det blir mye vanskeligere å slette ordreboken og gå nøye gjennom både sikkerhets- og kriseinformasjonsrutiner.

Han sier det er kun en liten gruppe med personer som har myndighet til å utføre slike operasjoner. Om eventuelle konsekvenser for den som utførte handlingen, sier han:

- Det kan skje selv den beste. Dette er ting som ikke har skjedd før og det har vært en dyr lærepenge, sier Aase og vil ikke ett mikrosekund skylde på det nye elektroniske handelssystemet som ble innført i februar i år til prislapp: rundt 200 millioner kroner.

- Dette er en ren menneskelig svikt. Handelssystemet er vi svært stolte av. Teknisk og driftmessig er vi veldig fornøyd med det med en oppetid på 99,97 prosent, hevder han og påstår at andre børser misunner Oslo Børs systemet.

Han vil ikke anslå de økonomiske konsekvensene for Børsen og mener dette blir "umulige regnestykker". Han vil heller ikke si noe om eventuelle rettslige konsekvenser i kjølvannet av tabben.

Børsmeldinger i forbindelse med tastetabben:

  • 13:09 Oslo Børs har ved en feil slettet alle ordre. Dette vil bli rettet opp så snart som mulig.
  • 13:20 Alle ordre ble slettet ved en feil. Medlemmene må legge inn alle ordrer på nytt. Oslo Børs beklager det inntrufne.
  • 13:42 Det innføres pretrade i aksjemarkedet umiddelbart. Alle handler og ordrer etter 13.08.04 slettes. Åpningsauksjon innføres klokken 14:00.
  • 13:48: Derivatmarkedet ved Oslo Børs fortsetter normal handel uavhengig av problemene i aksjemarkedet.
  • 13:54 Åpningsmatchen utsettes til 14:15.
  • 14:08: Markedet er igjen satt i pretrade.
  • 14:12: Åpningsmatch 14:15 er utsatt. Ny melding kommer når situasjonen er avklart.
  • 14:31: Åpningsauksjonen starter klokken 15:00. Ordreboken som ble slettet rekonstrueres ikke. Samtlige handler står, også de som ble inngått etter 13.08.04. Handler innlagt etter dette tidspunkt blir IKKE slettet. De som har lagt inn nye ordrer basert på tidligere melding om sletting av slike handler, må trekke disse ordrene.
Til toppen