Ettårig web-utdannelse danker ut høyskolene

Både BI og DPH IT-Høgskolen opplever en nedgang på 20 prosent på sine IT-studier. Hverken IT-Akademiet eller NæringsAkademiet har merket konsekvensene av turbulensen i IT-bransjen. Her er søkermassen stabil.

Folk tør ikke i like stor grad satse på en treårig utdannelse i et turbulent marked, men prøver seg heller på et ettårig, yrkesrettet studium. Det tror både IT-Akademiet og NæringsAkademiet er hovedårsaken til at deres IT-studier ikke merker noen nedgang i søkermassen.

digitoday.no fortalte tidligere i dag om at handelshøyskolen BI og DPH IT-Høgskolen sliter med å få fylt opp IT-studieplassene sine. Denne saken kan du lese her.

I begynnelsen av forrige måned hevdet NæringsAkademiet at dotcom-døden ikke skremmer studentene. Saken kan du lese her.

Cecilie Lyse, som er markedssjef hos NæringsAkademiet, bekrefter overfor digitoday at tendensen fortsatt er gjeldende:


- Vi har veldig god søkning til IT-studiene våre, men opplever ingen oppgang, slik vi kanskje hadde forventet, sier hun.

Også IT-Akademiet hevder å ha en stabil søkermasse.

- Vi har en hyggelig høst. Selv om vi ikke akkurat sliter med å ordne køen ved dørene, har vi samme søkermasse som i fjor på dagstudiene, sier IT-Akademiets marketingsjef Jorunn Røed.

Hun sier også skolen ser en positiv tendens i at flere studenter søker på 2. året.

- Det tar vi som en god tilbakemelding på at studenter er fornøyd.

Røed tror IT-Akademiet vinner markedsandeler fordi skolen er fokusert på IT.

- Vi har ikke andre fag, og opplever at troverdigheten på IT er stor hos oss, sier hun til digitoday.

Fortsatt er det de ettårige web-studiene som er mest populære, i tillegg til IT-kandidat og Cisco-studiet. Røed tror også det er et pluss for IT-Akademiet at de tilbyr sertifiseringer der nøytrale instanser leverer eksamen. Dette dokumenterer kunnskap og gir også internasjonal kompetanse, mener hun.

Når det gjelder forskjellen på en lang, akademisk høyskoleutdannelse og et ettårig, yrkesrettet studium, tror Røed at flere tar sjansen på et studium med kortere tidshorisont.

- Mange vil se hva som skjer - de vil 'smake litt' på dette med IT, men vet ikke helt hvilken retning de skal satse på ennå. Det oppleves nok som 'tryggere' å satse på noe med en kortere tidshorisont enn for eksempel et treårig studium, mener hun.

Også Cecilie Lyse tror at flere tør satse på en ettårig, yrkesrettet utdannelse heller enn et lengre høyskolestudium når bransjen er så turbulent som den er nå.

Til toppen