ANALYSER

Ettårs budsjetter hindrer IT-investeringer

Moderniseringsminister Morten A. Meyer mener offentlig sektor sliter med et strukturelt IT-problem.

14. apr. 2005 - 05:56

Offentlig sektor investerer ikke som private bedrifter og har strukturelle utfordringer når de skal planlegge og gjøre større løft. Det påpekte nylig IT-sjef på Rikshospitalet Glenn Kenneth Bruun overfor digi.no.

Bruun kjenner dette problemet godt, for Rikshospitalet er nettopp i ferd med å sluttføre et generasjonsløft på IT-siden, men sliter med å få til finansieringen. (Les sak i boksen til høyre.)

Moderiseringsminister Morten Andreas Meyer er enig og utdyper problemstillingen.

- Offentlig sektor er påkrevet å planlegge med balanserte ett-årige budsjetter. Da blir det vanskelig å sette av penger til prosjekter der effektiviseringsgevinstene kommer etter tre år, påpeker Meyer over digi.no.

Meyer og Bruun påpeker at ettårsbudsjettene ofte deler opp store IT-prosjekter i for mange småprosjekter og sprer dem over for lang tid. Hadde man kunnet fått et høyt engangsbudsjett, kunne mange offentlige enheter trolig gjennomført mer effektive prosjekter. Ulike nye systemer ville også trolig blitt bedre integrert dersom de var kjøpt inn under ett enn innkjøpt i biter over mange år.

Bare de aller største organisasjonene og prosjektene, som Forsvaret, klarer å gå til Stortinget og få ekstra-budsjetter til å gjøre generasjonsløft i en felles runde.

Meyer mener at det er måten dagens budsjettsystem fungerer på som styrer kortsiktigheten.

- Busjettsystemet stimulerer ikke godt nok til de riktige og viktige strukturendringene, sier Meyer. Vi er for driftsorientert og da planlegger vi ikke fremover og mister muligheter.

Han påpeker at betingelsene for å bruke IT til å effektivisere offentlig sektor er like gode i Norge som i Canada. Men Canada startet før tusenårsskifte med et strategisk plan fordi man så mulighetene Internett og annen moderne teknologi ville gi, påpeker Meyer.

Dette skal nå Meyer gjøre noe med i sitt eget departement.

- Vi skal sette ned en gruppe som har som mål å orientere seg langsiktig. Vi skal ikke stupe ned i enkeltteknologier, men vi må klare å fange opp og holde oss orientert om de langsiktige megatrendene, sier Meyer til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.