Etterforsker norsk Internett-registrar

Det norske Internett-selskapet DomainInvest lar deg registrere Internett-adresser som ender på .biz, men forteller ikke at de ikke fungerer for de fleste.

Stadig flere selskaper lar deg registrere Internett-adresser med forskjellige typer endelser. Men foreløpig er det bare .com, .net og .org-adresser som alle kan registere og viktigst - alle kan nå. Les: Kan lage navne-kaos på Internett

For når din datamaskin skal hente en Internett-side du har søkt etter, slår den opp adressen hos en såkalt DNS-server som returnerer IP-nummeret til serveren. Men det offisielle Internett-systemet og DNS-serverne kjenner ikke til alle de alternative selskapens Internett-adresser.

Løsningen fra de nye registrerings-selskapene er at du bytter til å slå opp Internett-adresser på deres egen DNS-server, men dette markedsføres ikke så tungt av alle.

Dette er årsaken til at Økokrim har startet etterforskning av det norske Internett-selskapet DomainInvest. Selskapet selger Internett-adresser med .biz-endelsen. Økokrim mener at selskapet ikke markedsfører at brukere må installere ekstraprogramvare for å kunne slå opp adressene.

Kunder som registrerer .biz-adresser hos DomainInvest har også et annet problem. Styringsorganet for Internett, ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), har nemlig åpnet for flere toppdomener, blant annet .biz. Les: Nye toppdomener forsinket

Disse adressene, administrert av NeuLevel vil utover høsten fungere for alle Internett-brukere. Men de blir dyre - NeuLevel starter på 2.000 dollar "for å hindre kø og rot i begynnelsen", hevder selskapet. DomainInvest skal bare ha 20 dollar.

DomainInvest informerer om de andre kommende .biz-domene på sine nettsider, men forklarer ikke hvordan deres system vil fungere sammen med Icann og NeuLevels systemer. Dermed vil trolig to selskaper kunne skaffe seg samme .biz-adresse, men de som har kjøpt av NeuLevel vil få de aller fleste brukerne.

Dette er et utdrag fra hjemmesidene til DomainInvest:
"1000 vis av dot biz domener forhåndsregistreres i disse dager. Hvorfor? ICANN har proklamert at de skal åpne opp for domeneregistrering i løpet av 2001. Dette har fått registrarer som Regland PreRegisterYourDomains.com og NSI til å sette igang en storstillt kampanje på forhåndsregistrering av dot biz domener mot en betaling av opp til $100 pr registrering.

Dette er imidlertid en stor bløff - dot biz er allerede åpnet opp - ICANN har ikke engang ansvaret for forvaltningen av dette TLD domenet. Men ICANN ønsker å piratkopiere dette tld'et, noe de er i gang med.

Det er nok ukjent for de fleste - MEN "dot biz" endelsen har eksistert siden 1995 og er i full virksomhet! Hittil er det kun registrert ca 4300 ekte dot biz domener på verdensbasis. Selv om kun 25 millioner har tilgang til den orginale/aktive og eksisterende .biz har det vært en stor har økningen de 2-to siste månedene i år 2001.", hevder DomainInvest.

- Vi har mottatt tips fra kunder som føler seg lurt av DomainInvest. Det ser ikke ut som selskapet informerer sine kunder godt nok om at deres adresser ikke fungerer for alle Internett-brukere, sier spesialetterforsker Svein Yngvar Willassen i Økokrim til digitoday.no.

- Vi har derfor startet etterforskning mot selskapet. Etterforskningen vil avgjøre om det tas ut tiltale for bedrageri mot innehaveren av selskapet, sier Willasen. Han advarer folk mot å kjøpe Internett-adresser som ikke fungerer for alle Internett-brukere.

Men Trond Atle Skarning, eier av DomainInvest, mener det er ICANN som er tyven.

- .biz-endelsen har vært i bruk siden 1995 og jeg mener at det er Icann som prøver å kuppe .biz-systemet fra de gamle eierne, sier han til digitoday.no. Vi gjør ikke noen galt og vi har ikke fått noen klager fra våre kunder. Etterforskningen kommer derfor som en stor overraskelse, forteller Skarning.

Til toppen