BEDRIFTSTEKNOLOGI

Etterlengtet UltraSparc III rett rundt hjørnet

Sun har snakket om den kommende UltraSparc III-prosessoren i snart tre år. De siste ukene har rykter sagt at lanseringen vil skje i september. Sun-folk skal være bedt om å sette av den 27.

12. sep. 2000 - 15:06
Sun Microsystems UltraSparc II. <i>Foto:  Sun Microsystems</i>
Sun Microsystems UltraSparc II. Foto:  Sun Microsystems

Det er snart fire år siden UltraSparc II ble lansert. Prosessoren har utviklet seg mye i disse årene, men betraktes likevel som overmoden for en gjennomgående fornyelse.

Den første pressemeldingen om etterfølgeren UltraSparc III kom allerede 6. oktober 1997. Kundene ble forespeilet en tredobling av ytelsen - uten rekompilering - og en skalerbarhet til mer enn 1000 prosessorer i samme system. De første prøveeksemplarene skulle vært klare til sommeren 1998.

Etter hvert ble man forespeilet en lansering tidlig i 1999.

Etter halvannet års utsettelse florerer ryktene om en snarlig lansering. 31. august skrev ZDNet at datoen var 11. september. I dag skriver Techweb at "innsidere" antar at datoen er 27. september, siden Sun-folk i nøkkelstillinger er bedt om å sette av den dagen.

De første arbeidsstasjonene med UltraSparc III skal komme i oktober, mens markedet må vente til ut på nyåret før de første tjenerne oppgraderes.

Flere årsaker antas å stå bak forsinkelsen. Sun har sagt det skyldes utvidet testing for å sikre at alle tenkelige problemer med eksisterende programvare er løst. UltraSparc III følger spesifikasjonen Sparc v9 til prosessorarkitekturens standardiseringsforbund Sparc International, og skal være fullt ut bakoverkompatibel. (Forkortelsen Sparc står for "scalable processor architecture".)

Det kan tenkes at en del av den utvidede testingen også skyldes et ønske om å forebygge de minneproblemene som Sun har anerkjent dukker opp, ikke alltid like forklarlig, på sine største servere. Et tredje hensyn kan være at Sun har solgt så bra de siste månedene at selskapet rett og slett ikke følte noe press til å forsere testfasen.

Opprinnelig skulle UltraSparc III debutere i 600 MHz. Nå antas klokkefrekvensen å være 750 MHz, med 900 MHz på beddingen. Den skal kunne utveksle data i en fart på 9,6 gigabytes per sekund. Kjernen skal være utvidet med grafiske instrukser som gjør det mulig å prosessere algoritmer for 2D og 3D komprimering parallelt. Skalerbarheten i symmetrisk flerprosessering skal være over 1000 prosessorer.

Produksjonen skjer hos Texas Instruments etter en 0,18 mikron-prosess. Prototyper er bygget med kopperteknologi, og antas å ville kunne klokkes i over 1 GHz.

Tom's Hardware Guide siterer Dale Greenly i Sun på at klokkefrekvensen blir 800 MHz, og på at brikken inneholder 23 millioner transistorer og brenner 60 W med 1,5 volt arbeidsspenning.

Les mer om utviklingen innen prosessorteknologi:


Store leverandører velger AMDs billigprosessor i 750 MHz
Sparc-tjenere, sterke kort fra Fujitsu Siemens
Microsoft planlegger sin egen prosessor
Intel kunngjør skalerbar prosessor for mobilmarkedet
Store dimensjoner varsler produksjonsproblemer for Pentium 4
IBM har laget verdens mest avanserte kvantedatamaskin
IBM introduserer 0,01 mikron teknologi
Nå kommer spesialbrikkene for "Internett-randen"
Samsung med Alpha i 1,6 GHz innen årsskiftet
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.