Etterlyser energimerking av TV-apparater

Etterlyser energimerking av TV-apparater

Siba mener de store forskjellene i strømforbruket til flate TV-er er viktig for kundenes valg.

TV-apparater trekker mye strøm. Men strømforbruket avhenger mye av hvilken teknologi som brukes. Særlig blant dagens flat-TV-er er valget av teknologi helt avgjørende. Det skriver elektronikkkjeden Siba i en pressemelding.

Ifølge Siba trekker 42-tommers plasma-TV opptil dobbelt så mye strøm som en 40 tommers LCD-TV, og tre ganger så mye strøm som LCD-TV-er i den mest populære størrelsen, 32 tommer. Siba etterlyser nå en energimerking av TV-apparater.

- Vi har lenge informert våre kunder om strømforbruket på hvitevarer, men med tanke på hvor mange som kjøper en flat-TV, bør det i tillegg finnes en måte å energimerke TV-apparater. Forbrukerne skal kunne påvirke sitt energiforbruk, sier Fabian Bengtsson, administrerende direktør i Siba, i en pressemelding.

- De økende strømprisene har fått mange til å se gjennom strømregningen. TV-kjøpet kan påvirke strømkostnadene med tusenlapper, avslutter Bengtsson.

Siba presenterer et regnestykke for dette. Med 50 øre per kilowattime koster utgjør forskjellen i strømutgiftene på 42 tommers plasma og 32 tommers LCD omtrent 220 kroner i året. Så tusenlappene Bengtsson nevner, samler seg opp først når man ser på utgiftene for flere års bruk.

Siba mener likevel at strømforbruket har betydning for kundene, og at det er en medvirkende årsak til at langt de fleste nå velger LCD framfor plasma. Ifølge selskapet begynte LCD-skjermer med størrelse på 32 tommer og mer å nærme seg salget av plasma i september i fjor. Utover høsten ble det solgt dobbelt så mange LCD som plasma.

Hittil i år har Siba solgt fem ganger så mange LCD-TV-er av de største modellene som plasma-TV-er.

- Nå er bare én av ti solgte flat-TV-er plasma, sier Bengtsson. Ifølge Siba kan deler av det økte LCD-salget skyldes tilgang på større modeller og at LCD-TV skal gi større valgfrihet innen design og utseende enn plasma.

- Utseendet på TV-en avgjør ofte hvilken modell kundene kjøper. Den flate TV-en er et innredningsobjekt, og mange tenker på hvordan den ser ut og passer inn i hjemmet, sier Daniel Persson, butikksjef for Siba på Liertoppen utenfor Oslo.

Til toppen