Etterlyser forslag til Firefox 3-funksjonalitet

Mozilla har allerede begynt arbeidet med Firefox 3. Nå etterlyses forslag til ny funksjonalitet.

Mozilla har allerede begynt arbeidet med Firefox 3. Nå etterlyses forslag til ny funksjonalitet.

Mozillas Firefox-nettleser har gjennom utvidelsene masse funksjonalitet. Noe av dette vil bygges inn i nettleseren når den om noen uker gis ut i versjon 2. Men stiftelsen har allerede startet arbeidet med versjon 3 av nettleseren. En svært tidlig utgave er allerede tilgjengelig for nedlasting, men det er nok på ingen måte tilfeldig at versjonen kalles «Minefield».

Mozilla etterlyser nå forslag til hvilken funksjonalitet som bør bygges inn i Firefox 3 og senere versjoner. En egen side i MozillaWiki er nå åpnet for at alle skal kunne komme med forslag. Og forslagene ser ut til å strømme på.

En bruker foreslår blant annet støtte for både IPTV, lynmeldinger, integrert radio-livestream, BitTorrent, Magnet-lenker, eDonkey-lenker, Stream Control Transmission Protocol (SCTP), Jabber/XMPP, OBEX, SyncML, SIP, Scriptable ZeroConf, WML, WebDAV og Secure WebDAV, SMIL 2.0, Microformat, metalink, Ogg, WMV, XBEL, SVG via img-taggen, JPEG2000, ANG, MNG, JNG, DJVU og muligheten til å lagre en hel webside som et bilde.

Andre vil nok advare mot å gjøre nettleseren for omfattende. Mange mener at Firefox allerede er for ressurskrevende, men mange ønsker seg trolig at mest mulig samles i ett eneste verktøy. Den norske nettleseren Opera har jo svært mye innebygd funksjonalitet, samtidig som den er liten og rask.

En mulighet vil kunne være å la brukerne selv velge om ulike moduler skal lastes eller ikke. Men da er man ikke så langt unna den tilstanden man er i dag, men utvidelsene (extensions) som brukerne kan laste ned og aktivere som de vil.

Forskjellen vil være at all funksjonaliteten vil være tilgjengelig med en gang, uten å måtte laste ned mange forskjellige utvidelser. I tillegg er det grunn til å tro at funksjonalitet som er blitt en del av nettleseren, vil være bedre testet enn utvidelser, som i mange tilfeller lages av enkeltfunksjoner. Mange av dagens utvidelser er svært godt laget, mens andre definitivt har behov for mer arbeid før de tas i bruk av massene.

Til toppen