Etterlyser nasjonal plan for utdanning på IT-sikkerhet

Men departementet rører ikke temaet.

Forsknnigsdirektøren ved Høgskolen i Oslo mener vi trenger en samordnet satsing på forskning og utdanning på informasjonssikkerhet, siden hele samfunnet er fullstendig avhengig av IKT, mens vi ikke takler et stadig mer alvorlig trusselbilde.
Forsknnigsdirektøren ved Høgskolen i Oslo mener vi trenger en samordnet satsing på forskning og utdanning på informasjonssikkerhet, siden hele samfunnet er fullstendig avhengig av IKT, mens vi ikke takler et stadig mer alvorlig trusselbilde. Bilde: NSM
16. mars 2015 - 06:46

En av landets tungvektere innen IT- og informasjonssikkerhet oppfordrer til en nasjonal strategi for forskning og utdanning innen digital sikkerhet.

Utganspunktet til forskningsdirektør Morten Irgens ved Høyskolen i Oslo er at hele samfunnet er fullstendig avhengig av IKT, mens vi ikke takler et stadig mer alvorlig trusselbilde.

– Det skjer noe alvorlig hver eneste dag. Spør bankene, spør Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Cyberforsvaret eller de 60.000 menneskene som blir utsatt for id-tyveri hvert år og går på økonomiske tap. Men som nasjon klarer vi ikke å forholde oss til det, sier Irgens, som også har rollene som styreleder ved henholdsvis Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og styreleder ved Senter for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) på Gjøvik.

Les også: – Ingen SIM-nøkler ble stjålet fra oss

Folk forstår ikke

Han er bekymret for den langsiktige effekten av økt kyberkriminalitet.

– Når våre teknologiske fortrinn stjeles og kopieres, undergraver det vår fremtidige velferd. For å unngå dette må vi bygge opp vår evne til å beskytte oss. Derfor er det fundamentalt viktig at Norge etablerer en langsiktig strategi for forskning og utdanning innen informasjonssikkerhet, mener Irgens.

Han peker på behovet for å forstå relasjonene mellom teknologi og individ.

– Dette er en stor samfunnsutfordring, mye større enn folk flest er klar over, sier Irgens.

Forskningsdirektør Morten Irgens ved Høgskolen i Oslo og Akerhus. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Forskningsdirektør Morten Irgens ved Høgskolen i Oslo og Akerhus. Bilde: Marius Jørgenrud

Politisk vilje

Ved Høgskolen i Gjøvik finnes det utdanning i informasjonssikkerhet helt opp på doktorgradsnivå.

– Duger ikke disse utdanningsløpene?

– Her har vi dedikerte studieprogrammer med veldig god kvalitet, men jeg snakker ikke om utdannelse og forskning som foregår i dag. Jeg uttaler meg om at Norge trenger en overordnet strategi for å utvikle sin evne og kapasitet til kunnskapsutvikling og kunnskapsformidling innen kyber- og informasjonssikkerhet som favner mer enn fagområdet IT-sikkerhet, svarer forskningsdirektøren.

– Slikt har vi ikke i dag, og her etterlyser jeg en politisk vilje og ambisjon.

– Hva vil målet være med en slik strategi?

– Den digitale og den fysiske verden kan ikke skilles skarpt. De griper svært sterkt inn i hverandre. Det handler rett og slett om å trygge framtiden til våre barn og våre barnebarn ved å sørge for at Norge har en sterk kompetanse i kybersikkerhet, svarer Morten Irgens.

Politisk taushet

Forskning og utdanning er det Kunnskapsdepartementet som tar seg av.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Når digi.no ber om en reaksjon fra politisk ledelse på forskningsdirektørens forslag til en strategi som innebærer forskning og utdanning på informasjonssikkerhet, er det absolutt ingen respons.

På telefon og deretter på e-post stiller digi.no spørsmål om hva slags holdninger og eventuelt planer departementet har på dette området. Vi understreker at vi ikke forventer en ferdig strategi på stående fot, men at det er behov for en snarlig kommentar for å få frem i hvilken grad dette er på dagsorden eller ikke.

I kommunikasjonsavdelingen skal seniorrådgiver Frank Gøran Nordheim ta saken videre til politisk ledelse.

Sparker ballen

Det tar ett kvarter før det foreligger et svar der staben til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sparker ballen videre:

"En rask sjekk viste at sektoransvaret ligger hos KMD eller SD – ikke KD.", heter det i e-posten.

På norsk: Forskning og utdanningsspørsmål innenfor IT-sikkerhet hører ikke hjemme i Kunnskapsdepartementet, men enten i Samferdselsdepartementet eller Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

I en ny e-post ber digi.no om at departementet tenker én gang til fremfor å sjekke den ut som ikke relevant. Vi venter på svar.

Les mer om årsaken til mangel på samspill mellom fagområdene i staten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.