ANALYSER

Etterspørselen etter servere øker kraftig

Til tross for problematisk dollarkurs.

Cisco har så stor vekst i omsetningen at selskapet kanskje passerer Lenovo igjen i det inneværende kvartalet, til tross for at Lenovo har kjøpt IBMs x86-servervirksomhet.
Cisco har så stor vekst i omsetningen at selskapet kanskje passerer Lenovo igjen i det inneværende kvartalet, til tross for at Lenovo har kjøpt IBMs x86-servervirksomhet. Bilde: Cisco
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mai 2015 - 14:15

Både Gartner og IDC har denne uken kommet med rapporter om servermarkedet i årets første kvartal. Begge melder om drøyt 17 prosent vekst i omsetningen, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Ikke helt rekord

Totalt ble det omsatt servere for et sted mellom 12,8 og 13,4 milliarder dollar i forrige kvartal. Den klart største leverandøren er HP som står for et sted mellom 23,8 og 24,9 prosent av omsetningen.

Men selv om også HPs serveromsetning er økende, så er veksten lavere enn den totale veksten i markedet. Det gjør at markedsandelen har sunket noe.

Det samme gjelder forøvrig også for Dell, som nå har kommet opp på andre plass – av årsaker som vi skal komme tilbake til. Selskapet sto for mellom 17,1 og 18,0 prosent av den totale omsetningen i servermarkedet i forrige kvartal.

Omsetnigen i servermarkedet i første kvartal av 2015 ifølge IDC
Omsetnigen i servermarkedet i første kvartal av 2015 ifølge IDC Bilde: IDC
 

Oppkjøp

IBM solgte i fjor sin x86-servervirksomhet til Lenovo. Det har ført til et betydelig omsetningsfall for selskapet og dermed tapte markedsandeler i det totale markedet, men uten x86-virksomheten er tallene egentlig ikke sammenlignbare med tilsvarende tall fra i fjor.

Selv med oppkjøpet av IBMs x86-virksomhet, ligger Lenovo altså bare på en fjerde plass målt i omsetning med drøyt sju prosent av den totale omsetningen i markedet. Det et likevel et solid hopp fra 1,1 prosent for et år siden.

Men målt i antallet leverte maskiner ligger Lenovo nå på en tredje plass med 220 000 leverte maskiner, ifølge Gartner. Dette er godt under halvparten av antallet servere Dell og HP leverte hver for seg.

Cisco på femte plass er ikke kjøpt noen stor serverleverandør det siste året, men har likevel økt omsetningen med solide 44,4 prosent. IDC trekker fram bladservervirksomheten som et område hvor veksten er spesielt god.

Omsetnigen i servermarkedet i første kvartal av 2015 ifølge IDC
Omsetnigen i servermarkedet i første kvartal av 2015 ifølge IDC Bilde: Gartner
 

Dollar

Ifølge Gartner skjedde det meste av veksten i Nord-Amerika. Andre regioner merker høy dollarkurs, noe som påvirker salget i negativ retning. I både Japan og Latin-Amerika falt omsetningen, mens veksten bare var på 1 prosent i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika).

– Leveransene av x86-servere økte med 13,2 prosent fra første kvartal i 2014, mens omsetningen økte med 14,5 prosent. Leveransene av RISC/Itanium-baserte Unix-servere falt med 2,9 prosent, mens omsetningen falt med 3,1 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Omsetningen i kategorien med andre CPU-er, først og fremst stormaskiner, viste en økning på 95,1 prosent, sier Adrian O'Connell, forskningsdirektør i Gartner, i en pressemelding.

Antallet servere

HP, Dell og Lenovo var altså de tre serverleverandørene som leverte flest servere i forrige kvartal. På fjerde plass har Gartner plassert Huawei, men knapt halvparten så mange leverte servere som Lenovo. Like bak følger Inspur Electronics.

45,3 prosent av alle serverne ble levert av andre leverandører enn disse fem.

Totalt ble det levert 2,67 millioner servere i forrige kvartal. Veksten på drøyt 13 prosent var ifølge Gartner den sterkeste siden tredje kvartal i 2010. Og ifølge O'Connell har det bare én gang tidligere blitt levert flere server på et kvartal. Det er dog ikke oppgitt i pressemeldingen når rekorden ble satt.

Serverleveransene i første kvartal av 2015 ifølge Gartner
Serverleveransene i første kvartal av 2015 ifølge Gartner Bilde: Gartner
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.