EU advarer mot høye roamingpriser i ferien

Å bruke mobilen i utlandet er så dyrt at EU nå går ut med en offentlig advarsel.

Å bruke mobilen i utlandet er så dyrt at EU nå går ut med en offentlig advarsel.

Hvor dyrt kan det egentlig være å ta noen minutter på telefonen med hjemlandet i ferien? Svaret er svært dyrt. Prisene for å bruke mobiltelefon i utlandet er svært høye, og EU har varslet at de vil undersøke om prisene er urimelige.

Dette vil ta litt tid, så på kort sikt advarer de nå folk mot de høye prisene, melder computerworld.dk.

Et av de mest absurde eksemplene er hvis en polakk ringer hjem fra Malta. Det kan koste rundt 40 kroner i minuttet. 400 kroner for ti minutter er nok til å gi de fleste bakoversveis.

Minimumsprisen ligger rundt fire kroner i de fleste tilfeller.

Noe av problemet er at folk ikke vet hva de betaler eller hvilket nettverk som er billigst i det landet de reiser til. Dermed har mobilselskapene svært liten grunn til å sette ned prisene for besøkende. De får jo allikevel nesten den samme trafikken, bare mer penger ved høyere priser.

For å bøte på dette vil EU snart lansere en nettside med opplysning om internasjonale roamingpriser. Dette håper de skal føre til mer reell konkurranse.

Kommisjonen har også to saker på gang, mot Vodafone og Deutche Telecom, med anklager om brudd på EUs konkurranseregler. De mener selskapene i flere år har krevd urimelig høye roamingavgifter, som har presset profitten opp til flere ganger konkurrentenes fortjeneste, på disse tjenestene.

    Les også:

digi.no har de siste månedene skrevet flere artikler om de høye prisene og utviklingen innenfor roaming i Europa. Det verste priseksempelet er antagelig at roaming med 3G-datatrafikk kan koste tusen kroner på tre minutter.

For utviklingen videre uttalte teleanalytiker Tore Aarønæs blant annet at teleselskapene kom til å sette ned prisene på roaming for å komme EU i forkjøpet. Vodafone har dessuten begynt å bruke roamingavgifter som et lokkemiddel til sine 3G-tjenester.

Til toppen