JUSS OG SAMFUNN

EU avslutter gransking av tekno-kverulant

Etter fire år med søksmål og forlik er det ingen som klager over Qualcomm lenger.

25. nov. 2009 - 08:18

EU-kommisjonen melder at de skrinlegger granskingen av det amerikanske teknologiselskapet Qualcomm. Saken avsluttes uten endelig konklusjon, slik at Qualcomm verken frikjennes eller straffes.

Qualcomm er et utviklingsselskap innen elektronikk for mobil kommunikasjon, og har en omfattende patentportefølje innen blant annet tredje generasjons mobil som svært mange andre er avhengig av. Det har ført til en lang serie med søksmål, motsøksmål. I 2005 anmeldte seks konkurrenter og kunder Qualcomm til EU-kommisjonen for overprising av lisenser og ulovlig konkurransehemmende atferd: Broadcom, Ericsson, NEC, Nokia, Panasonic og Texas Instruments. Det utløste en etterforskning som i 2007 ble oppgradert til formell gransking.

Siden har Qualcomm inngått forlik, trukket søksmål og motsøksmål, og gått med på rimeligere lisensiering.

Etter hvert som forlikene er inngått, har Qualcomms motparter trukket sine klager til EU. Sist ute var Ericsson og NEC: Det skjedde i går.

Kommisjonen forklarer at alle som har klaget på Qualcomm nå har trukket sine klager, og at det følgelig ikke er hensiktsmessig å gjøre noe mer med saken.

Formelt sett er ikke kommisjonen avhengig av formelle klager for å forfølge antitrustsaker. Årsaken til at Qualcomm-granskingen skrinlegges kan gjenspeile mangel på graverende bevismateriale. Et annet motiv kan være at Qualcomm har endret atferd i tilstrekkelig grad, og at EU finner det hensiktsmessig å konsentrere seg om de mer omfattende sakene mot Intel og Microsoft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.