BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU avventer USA mot Microsoft

- EU støtter fullt ut den amerikanske regjeringens søksmål mot Microsoft. Vi finner det mest hensiktsmessig å avvente utviklingen i USA før vi trår til på egen hånd, sier talsperson Stefan Rating for EUs konkurransekommisjonær Karel van Miert.

Eirik Rossen
2. juni 1998 - 10:08

Rating forteller at EU ved to anledninger har slått til mot Microsoft. I 1994 forpliktet Microsoft gjennom en frivillig avtale å ikke bunte en nettleserapplikasjon med Windows 95.

- Innholdet i denne avtalen var identisk med den som Microsoft inngikk med det amerikanske justisdepartementet, hvis mislighold var utgangspunktet for departementets første søksmål mot Microsoft i fjor høst. Men den juridiske statusen til den europeiske avtalen er langt svakere. Det dreier seg om en "voluntary undertaking" (frivillig tilsagn) der Microsoft lover å ikke oppføre seg dårlig. I praksis er ikke et slikt tilsagn særlig verdt, og en eventuell juridisk prosess ville kreve mange år. Det amerikanske "consent decree" åpner for langt hardere straff.

Den andre saken gjaldt forholdet mellom Microsoft og Internett-tilbydere.

- Microsoft hadde inngått kontrakter med flere tilbydere der disse lovet, mot forskjellige former for gjenytelse, å utelukkende tilby Internet Explorer som nettleser. Vi fant at disse kontraktene var lovstridige. Etter innledende forhandlinger endret Microsoft på vesentlige punkter i disse kontraktene. Diskusjonene har fortsatt, og vi er nær full enighet om ytterligere endringer. Vi regner med en offisiell kunngjøring om dette en gang i juni.

Rating bekrefter at van Miert ved flere anledninger har uttrykt full støtte til den amerikanske regjeringens søksmål mot Microsoft, og at søksmålet er godt kjent ved EU-hovedkvarteret i Brussel.

- I konkurransespørsmål har EU en samarbeidsavtale med USA, som ble inngått i 1991. Avtalen gjør at vi holder nær kontakt og utveksler en rekke dokumenter. 3. juni undertegnes en tilsvarende avtale mellom EU og Canada. Samarbeidet med Japan er ikke like nært, det begrenser seg til ett årlig møte. Det juridiske rammeverket i Japan er ikke hensiktsmessig med tanke på offentlig inngripen for å sikre ekte konkurranse i markedet.

Som følge av dette samarbeidet finner EU det mest hensiktsmessig å la den juridiske behandlingen av forhold knyttet til bunting av applikasjoner og operativsystem gå sin gang i USA. Hvis saken løser seg slik at USAs regjering er tilfreds, regner Rating med at også EUs konkurranseregler vil være tilfredsstilte.

Mye av dette samarbeidet forutsetter uformelle drøftinger. Van Miert drar til Washington på et tre dagers besøk i morgen. Formelt sett gjelder dette besøket andre saker. Men Rating bekrefter at det kan gjerne forekomme uformelle samtaler med de amerikanske myndighetene om nettopp Microsoft og antitrust-tiltak generelt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.