JUSS OG SAMFUNN

EU avviser Googles forliksforslag

Tiden er i ferd med å løpe ut for søkegiganten.

EU-kommissær Joaquín Almunia fortalte i forrige uke at tiden for å unngå en antitrust-rettssak mot Google er i ferd med å renne ut.
EU-kommissær Joaquín Almunia fortalte i forrige uke at tiden for å unngå en antitrust-rettssak mot Google er i ferd med å renne ut. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 2013 - 10:16

EU-kommisjonen godtar heller ikke Googles andre tilbud om forlik i forbindelse med antitrust-granskningen som kommisjonen gjennomfører mot selskapets søketjeneste. Dette fortalte kommisjonens kommissær med ansvar for konkurranse, Joaquín Almunia, under et intervju med spansk radio i forrige uke. Det er Financial Times som skriver dette.

I radiointervjuet sa Almunia at Googles tilbud om å gi resultater fra konkurrerende, vertikale søketjenester en mer synlig plassering i Googles egne resultater, ikke eliminerer EU-kommisjonens bekymringer angående konkurranseforholdene i søkemarkedet. En høringsrunde blant Googles egentlige motparter i saken – i stor grad en rekke mindre og ofte spesialiserte søketjenester, hvorav mange er medlemmer av lobbyorganisasjonene FairSearch og Icomp – har ifølge Almunia vist at konkurrentene i stor grad er misfornøyde med det Google har tilbudt.

Men mens konkurrentene mener at Google tilbyr for lite, er det mange i Google som stiller spørsmål ved omfanget av de endringene som allerede har blitt tilbudt. Dette skrev Kent Walker, juridisk sjef i Google, i et blogginnlegg i slutten av november.

Walker begrunner forliksforslagene med at selskapets ledelse ikke ønsker å bruke et tiår på kjempe om disse spørsmålene. For dersom selskapet ikke snart kommer med et forliksforslag som Almunia og hans stab kan godta, er en formell tiltale mot Google sannsynlig. Da vil saken bli behandlet i rettssystemet i EU, noe som trolig vil ta mange år. Det er lite sannsynlig at noen av partene er tjent med en slik utvikling.

– For øyeblikket er det lite tid som gjenstår, men ballen er på Googles banehalvdel, sa Almunia til spansk radio.

– Men innen kort tid vil ballen være her, og det vil være tidspunktet for å ta avgjørelser.

Dette kan tolkes som at Almunia gir Google en tredje mulighet til å komme med et tredje forslag til forlik. Men skal det føre fram, må Google strekke seg betydelig lenger, eller gå i en helt annen retning, enn det selskapet har gjort til nå. Spørsmålet er om selskapet er villig til å gjøre dette. I en rettssak risikerer Google en milliardbot og å bli instruert til å gjøre endringer. Men utfallet av en rettssak kan også bli at Google frikjennes.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.