EU avviste utestengelse av fildelere

EU-parlamentet ønsker ikke at at privat, ulovlig fildeling skal kunne føre til bannlysing fra Internett.

EU avviste utestengelse av fildelere

EU-parlamentet ønsker ikke at at privat, ulovlig fildeling skal kunne føre til bannlysing fra Internett.

EU-parlamentet stemte i går over et forslag om hvorvidt personer som bedrifter ulovlig fildeling, skal kunne bannlyses fra Internett. I Frankrike er har man allerede tatt i bruk en slik tilnærming, som kalles Oliviennes-strategien. Den går ut på at dersom man tre ganger blir tatt for å dele opphavsrettsbeskyttet innhold over Internett, vil man miste retten til å ha en Internett-konto.

Forslaget EU-parlamentet stemte over i går, er gjengitt her (Word-dokument). Det sier at Internett er en enorm plattform for kulturelle uttrykk, tilgang til kunnskap og demokratisk deltakelse i europeisk kreativitet, i tillegg til at det fører generasjonen samme gjennom informasjonssamfunnet. Det bes derfor om at EU-kommisjonen og medlemsstatene unngår å ta i bruk midler som er en konflikt med borgerrettigheter og menneskerettigheter, noe blant annet avbrutt Internett-tilgang vil være.

Forslaget gikk gjennom, men bare med 314 mot 297 av stemmene. Det skal heller ikke være juridisk bindende, men kan bidra til å forpurre Frankrikes planer.

- Avstemmingen viser av parlamentsmedlemmene ønsker å gjøre opp status mellom interessene til rettighetshaverne og interessene til konsumentene, og at omfattende tiltak som å kutte Internett-tilgangen ikke skal bli brukt, sa Malene Folke Chaucheprat, en talskvinne for EU-parlamentet, til IDG News Service.

En representant for plateindustrien uttrykker skuffelse over avgjørelsen.

- Dette endringsforslaget foreslår å slette visse muligheter allerede før det har vært en skikkelig debatt, sier Frances Moore, visepresident i IFPI.

Open Rights Group sier at forslaget om å kriminalisere krenkelse av opphavsrett gjort av individer i sin iver etter å bygge seg en mediesamling, og ikke på grunn av profitt, er drakonisk og inneffektivt i kampen mot ulovlig fildeling.

- EU-parlamentet har erkjent at forslagene er uforholdsmessig, de mangler beskyttelsestiltak for forbrukerne og de vil ikke stoppe ulovlig fildeling, sier Open Rights Group i en uttalelse.

Til toppen