JUSS OG SAMFUNN

EU bekymret for patentkrig

Undersøker om patentvåpenet hindrer fri konkurranse.

EUs konkurransemyndigheter har startet undersøkelser for å se på om patentkrigen mellom Apple og Samsung hindrer den frie konkurransen. På bildet er Samsungs nettbrett, Galaxy Tab 10.1, som har vært gjenstand for harde juridiske slagsmål mellom de to selskapene.
EUs konkurransemyndigheter har startet undersøkelser for å se på om patentkrigen mellom Apple og Samsung hindrer den frie konkurransen. På bildet er Samsungs nettbrett, Galaxy Tab 10.1, som har vært gjenstand for harde juridiske slagsmål mellom de to selskapene. Bilde: Samsung
23. nov. 2011 - 08:53

EUs konkurransemyndigheter har satt i gang undersøkelser i kjølvannet av Apple og Samsungs bikkjeslagsmål om patentrettigheter i flere europeiske rettsaler. Selskapene kjører nå 20 patent-relaterte rettsaker mot hverandre i til sammen ti stater verden over.

Tidligere denne måneden ba EU kommisjonen Apple og Samsung om informasjon knyttet til deres mobiltelefonpatenter, hvorav en del knytter seg til standard funksjonalitet.

– Vi har etterspurt informasjon fra både Apple og Samsung, men har ikke mottatt noen svar. Vi trenger å se på dette fordi immaterielle rettigheter og verdier kan bli brukt for å forstyrre konkurransen, sier EUs konkurranse-kommisær Joaquin Almunia til nyhetsbyrået Reuters.

Han tillegger at de må se svarene fra selskapene før de kan gi et endelig svar på om dette er tilfellet.

Almunia trekker særlig frem IT-bransjen hvor patenter kan komme i veien for en fri konkurranse og sier at striden mellom Apple og Samsung ikke er enestående i så måte.

– Standardisering og immaterielle rettigheter er to instrumenter som i denne nye IT-sektoren kan bli brukt som middel for misbruk, sier EU-toppen som nok peker på markedet for smarttelefoner.

Markedet for smarttelefoner har satt i gang et ras av patent-strider. Apple er blant annet i rettighetskonflikter med taiwanske HTC samt Motorola, som tidligere i år ble kjøpt opp av Google, i tillegg til Samsung.

Men spørsmål rundt patenter og immaterielle rettigheter er svært komplisert jus, og det er vanskelig å trekke grensen for hva som er en rettmessig håndhevelse av patenter og hva som er misbruk av patenter for å hindre konkurranse.

Uansett bør aktørene ta signalene fra EU på alvor. De har nemlig mulighet til å straffe de som bryter reglene med bøter opp til 10 prosent av det skyldige selskapets globale omsetning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.