JUSS OG SAMFUNN

EU bekymret over Intels kjøp av McAfee

Frykter svekket konkurranse hvis antivirus nedfelles i prosessoren.

20. des. 2010 - 08:31

I august kunngjorde Intel at de hadde avtalt å kjøpe IT-sikkerhetsselskapet McAfee for 7,68 milliarder dollar.

    Les også:

Avtalen ble formelt meldt til EU-kommisjonen i november. Nå foreligger en bekymringsmelding fra kommisjonen som kan forsinke gjennomføringen av kjøpet, eller hindre det helt, skriver blant annet Wall Street Journal.

Intel informerte EU at de tok sikte på å nedfelle sikkerhetsegenskaper i selskapets mikroprosessorer. EU er bekymret over at det kan gi McAfee en kunstig fordel i konkurransen, heter det.

Konkurrentene har mottatt spørreskjemaer fra EU der de blir bedt om å svare på spørsmål knyttet til deres vurderinger av hvordan mer sikkerhetsfunksjonalitet på prosessornivå kan tenkes å slå ut.

EU-kommisjonen lurer blant annet på hvorvidt Intel kan tenkes å legge inn egenskaper som bare kan utnyttes av for eksempel McAfee, eller favorisere McAfee på andre måter, som ved å kjøre McAfee-applikasjoner raskere, eller ved å utløse annonser for McAfee-vare dersom prosessoren oppdager at det kjøres andre sikkerhetsapplikasjoner.

Da kjøpet ble meldt i august, het det at det kunne fullføres innen utgangen av 2010 eller i første kvartal 2011. Nå sier Intel at kjøpet vil fullføres en gang i løpet av første halvår 2011.

Intel må nå svare på mer detaljerte spørsmål fra EU-kommisjonen, og denne må beslutte innen 12. januar hvorvidt saken skal avsluttes eller gjøres gjenstand for ytterligere granskning. En ytterligere granskning behøver ikke føre til at kjøpet sperres, dersom Intel imøtekommer EUs bekymringer.

I mai i fjor måtte Intel betale en rekordstor bot til EU for brudd på antitrustlover. I august i fjor måtte Intel gi seg på alle punkter i et forlik for å unngå en tilsvarende dom i USA.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.