EU beskytter RAM-produsenter

Som med laks, så med minne. Proteksjonistene i EU har besluttet å gjeninnføre minstepriser på minne fra Japan og Korea for å beskytte europeiske minneprodusenter.

Som med laks, så med minne. Proteksjonistene i EU har besluttet å gjeninnføre minstepriser på minne fra Japan og Korea for å beskytte europeiske minneprodusenter.

EU fornekter seg ikke når det gjelder å beskytte produsenter innen unionen. Norske lakseprodusenter får nå følge av japanske og koreanske minneprodusenter når EU gjeninnfører minstepriser på RAM fra Japan og Korea.

Slike minstepriser ble første gang introdusert i 1990 for å hindre at minneprodusenter solgte RAM til under kostpris i det europeiske markedet, melder Associated Press. I 1995, da prisnivået i Europa var høyt, ble minsteprissystemet suspendert. Prisfallet i løpet av 1996 har gjort at prisnivået nå ligger under produksjonskost for europeiske produsenter, i henhold til EU-kommisjonen. Derfor har de gjeninnført minsteprissystemet.

Klok av skade har EU konsultert med chip-brukerne, så som PC-produsenter, og innfører systemet gradvis. Forrige gang viste det seg at systemet skapte problemer og konkurransevridninger mellom PC-produsentere i og utenfor EU. Systemet medførte også utstrakt triksing og juksing av aktører som ønsket å omgå minsteprissystemet. Kreative forretningsfolk fant fort ut hvilke EU-land som var mindre strenge enn andre i tollkontrollen, og importerte varene gjennom land som var minst strenge.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, vil minsteprisene på minne til EU kunne påvirke hele prisbildet på RAM på verdensbasis. Japan og Korea står for over 50 prosent av verdens minneproduksjon og EU er et meget viktig marked. Én konsekvens er at RAM produsert utenfor Korea og Japan blir veldig ettertraktet fordi det kan selges uten tollproblemer til EU.

- Vi har ikke merket noe på RAM-prisene de siste dagene, selv om vi har hørt rykter om innføring av minstepriser i EU, forteller Bengt Pettersen, produktansvarlig for minne i Norden for Santech Micro Group - Nordens største importør av RAM. De har krøpet opp litt, men ikke mer enn noen få dollar per brikke.

- Prisene på de vanligste modulene, 8MB, 16MB, og 32MB ligger nå 50 - 60 prosent over bunnivået vi opplevde i januar, avslutter Pettersen.

Til toppen