BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU-bot til liberaliseringsnølere

EU-kommisjonen truer nå sju europeiske regjeringer med solide bøter fordi de ligger i arbeidet med å åpne telekommarkedene for fri konkurranse fra nyttår av.

Frode Eriksen
18. nov. 1997 - 16:48

1. januar, eller om 50 dager, skal liberaliseringen i telekommarkedet være gjennomført i hele EU-området, med enkelte unntak. Sju land er i kommisjonens søkelys fordi overgangen til liberaliserte marked går for tregt. Kommisjonen mener de sju er Belgia, Danmark, Hellas, Italia, Luxembourg, Portugal og Tyskland.

Kommisjonen sitter i henhold til Roma-traktaten med virkemidler for å true og lokke de sju nasjonene til å åpne sine markeder. Det mest virkningsfulle virkemidlet kommisjonen har til rådighet er saftige bøter til medlemsnasjonenes regjeringer.

Fra før ligger Spania tynt an i forhold til EU-kommisjonens planer for privatiseringsprosessen, og som ligger først i løypa når det gjelder mulighetene for bøter.

Ifølge kommisjonen er Belgia blant de verste ved at landets myndigheter ikke har åpnet for konkurranse på taletelefoni på lokalnettene, med Hellas og Luxembourg på de neste plassene i forhold til brudd på EUs opprinnelige timeplan. I tillegg disse tre er Italia og Portugal på listen over de fem nasjonene som ikke har tillatt konkurrenter av de nasjonale telekomselskapene, (som helt eller delvis er privatisert) å bygge egen infrastruktur for taletelefoni.

Kommisjonen forbereder nå bøter for de regjeringene som ikke får opp farten. Ifølge Newsbytes kan bøtenes størrelse langt overstige et mulig overskudd de nasjonale telekomselskapene vil kunne skaffe seg som følge av de trege liberaliseringsprosessene. Om bøtene gis er det første gang Romatraktatens sanksjonsmidler settes ut i livet på denne måten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.