EU delt i synet på roaming

EU-kommissærene er uenige om hvordan de skal tvinge gjennom rimeligere roaming.

EU-kommissærene er uenige om hvordan de skal tvinge gjennom rimeligere roaming.

Onsdag er det duket for et større slag i EU-kommisjonen om roamingpriser på mobiltelefoni. EUs kommissær for medier og informasjonssamfunnet, Viviane Reding, krever at roamingprisene kuttes. Operatørene motsetter seg dette kravet, med unntak av Vodafone som har lagt fram en plan for å senke roamingprisene til samme nivå som vanlige innenrikssamtaler.

Reding mener roaming gir operatørene en ekstra omsetning på 8,5 milliarder euro, tilsvarende 5,7 prosent av deres samlede omsetning. Hun har regnet ut at roaming bidrar til opptil 15 prosent av operatørenes overskudd.

Noen av EU-kommissærene mener man i stedet for å regulere prisene til bruker, heller bør regulere prisene som operatørene betaler til hverandre for å overføre signaler. Det er bare delvis en annen måte å nå samme mål: Handelskommissær Peter Mandelson, bedriftskommissær Günter Verheugen og kommissær for det interne markedet Charlie McCreevy mener det er prinsipielt viktig at EU holder sin regulering på bedriftsnivå og bare helt unntaksvis går ned på forbrukernivå.

Dersom de 25 kommissærene blir enige, går planen videre til henholdsvis EU-parlamentet og ministerrådet, det vil si medlemslandene.

    Les også:

Til toppen