JUSS OG SAMFUNN

EU-direktiv begrenser retten til digital kopiering

Europa-parlamentets juridiske komite har snekret sammen et kompromiss om EUs copyright-direktiv som sterkt favoriserer innehavere av opphavsrett.

Komiteen måtte ta stilling til 200 endringsforslag. Disse ble kokt ned til ni i løpet av to uker med intense forhandlinger. Den samlende virkningen, ifølge ekspertsynspunkter innhentet av Financial Times og Reuters, ødelegger direktivets opprinnelige balanse mellom rettighetene til brukerne og rettighetene til opphavsrettsinnehavere, til fordel for de siste.

Komiteens innstilling vil bli lagt ut til avstemming og endelig vedtak i Europa-parlamentet fattes onsdag 14. februar.

I sin nye form gir direktivet opphavsrettsinnehavere - forfattere, artister, forlag, plateselskaper, filmselskaper - anledning til å kreve at digitale versjoner av åndsverk beskyttes av avansert kryptering og annen teknologi. Dette vil gjelde både nedlasting fra Internett og kopiering av digitale medier som CD og DVD. Direktivet kan åpne for teknologiske sperrer mot at brukere får anledning til å kopiere en fil mer enn én gang, samtidig som digitale lagringsmedier kan ilegges nye avgifter for å kompensere opphavsrettsinnehavere for lovlig og ulovlig kopiering.

Financial Times skriver at aldri har noe vedtak i Europa-parlamentet vært omfattet av mer lobbyvirksomhet. Store aktører fra musikk- og filmbransjen har gått så langt som å arrangere "spontane" konserter der parlamentarikerne er blitt underholdt av ledende artister som The Corrs.

Politisk sett har det sterkt kopieringsrestriktive og avgiftsentusiastiske franske synspunktet overmannet det mer liberale og avgiftsfrie britiske. EUs markedskommissær Frits Bolkestein advarer at Europa-parliamentets endring av direktivet går for langt i å etterkomme opphavsrettsinnehavernes krav, på bekostning av brukernes legitime interesser. Foreningen European Digital Media Association sier at forslaget som vil fremmes for parlamentet førstkommende onsdag, i praksis gir de store utgiverne av musikk og video full kontroll over online-miljøet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.