EU-dom truer Norsk Tipping

En nederlandsk dom kan føre til at EU avviser nasjonale spillemonopoler.

En nederlandsk dom kan føre til at EU avviser nasjonale spillemonopoler.

For to år siden vant det nederlandske svar på Norsk Tipping, de Lotto, en rettssak mot det britiske spilleselskapet Landbrokes. Dommen falt på bakgrunn av en ønsket monopolsituasjon for å hindre vekst av pengespill.

Nå har den nederlandske domstolen gitt regjeringen tid til i høst for å meddele hvorvidt de skal innføre restriksjoner mot de Lotto. Domstolen setter fingeren på en formålsparagraf av typen «Catch 22» som oppfordrer til harde restriksjoner for monopolselskapene og som åpner for å slippe inn utenlandske aktører.

– Domstolen krever nå at de Lotto må vise et «sosialt ansvar» og at de må bevise at de ikke markedsfører seg aggressivt, som er selve formålet med å nekte andre konkurrenter for å hindre spillegalskap, forteller markedsansvarlig for spilleselskapet Expekt.com i Norge, Mats Andersson til digi.no.

De omtalte Gambelli- og Lindemann-sakene vil utgjøre en rettesnor og presedens for nederlandske de Lotto. Sakene ble på nyåret avgjort i EU-domstolen og gir EU friheten til å tilby tjenester for den internettbaserte spillindustrien.

På tilsvarende måte har domstolen i byen Arnhem i Nederland konstatert at den tidligere dommen mot det britiske spilleselskapet Landbrokes er ugyldig under henvisning til Gambelli-saken.

I Gambelli-dommen slår EU-domstolen fast at Italias argument for et spillemonopol ikke er gyldig så lenge monopolselskapet massivt markedsfører sine tjenester. Domstolen peker på at de Lotto hvert år øker sin omsetning ved hjelp av massiv markedsføring, samtidig som lite eller ingenting gjøres for å hindre det økende spillmisbruket.

– Norsk Tipping og Rikstoto markedsfører seg like aggressivt som spilleselskapene i Italia og Nederland, som er et bevis på at de bryter mot EU-loven, sier administrerende direktør Per-Ivan Selinder i det Malta-baserte spilleselskapet Expekt.com.

I Norge har Norsk Tipping i prinsippet fått lov til å markedsføre seg som de selv ønsker og skaffet seg et økonomisk monopol. Norsk Tipping omsetter i bare tippespill for hele 9,7 milliarder kroner i året og brukte 170 millioner kroner på markedsføring i fjor.

Omsetningen for pengespill i Norge var i fjor på 36,9 milliarder kroner, hvorav spilleautomater står for 22 milliarder kroner.

Norsk Tipping er nå blitt innklaget til EFTAs overvåkingsorgan, ESA, som følge av at de fikk enerett til å drive spilleautomater fra 1. januar 2006.

    Les også:

Foreløpig er det England, Østerrike og Malta som i dag har avregulert markedet i favør av et liberalt og åpent pengespillmarked.

Expekt.com passerte 320 millioner euro i fjor og nærmer seg 250.000 kunder, hvorav 170.000 er i Norden.

En stor reklamekampanje pågår fra Expekt.com i disse dager på TV3, for å nå ut med et budskap til nye norske spillere.

Til toppen