JUSS OG SAMFUNN

EU-domstol: Avtale om flytting av Facebook-data fra EU til USA holder ikke mål

EU-domstolen tilsidesetter persondataavtalen Data Privacy Shield med USA.

Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål.
Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
16. juli 2020 - 11:14

En klage på overføring av brukerdata fra Facebook i Irland til USA har endt med at EU-domstolen mener avtalen om flytting av personopplysninger ikke holder mål.

Avtalen mellom EU og USA, som går under navnet Data Privacy Shield, beskytter ikke EU-borgeres personopplysninger i USA godt nok, konkluderer domstolen.

Muligheten for å overføre persondata til USA og andre tredjeland er i realiteten nå svært begrenset, opplyser Datatilsynet.
Les også

«Privacy Shield» er dødt – overføring av personopplysninger til USA er i mange tilfeller nå ulovlig

Dommen kommer i en sak der den østerrikske aktivisten Maximilian Schrems klaget til irske myndigheter over Facebooks behandling av hans persondata. Opplysningene ble samlet inn av Facebooks irske datterselskap, men overført til USA uten Schrems' samtykke. Østerrikeren mener amerikanske etterretningsmyndigheters tilgang til opplysningene i USA innebærer at EU-borgere ikke er godt nok beskyttet. Han viser også til at det ikke er noen klage- eller ankeinstans.

Det irske datatilsynet gikk til landets forfatningsdomstol, som ba EU-domstolen om en vurdering.

Onsdagens avgjørelse innebærer likevel ikke at det er slutt på overføring av personopplysninger mellom EU og USA, ettersom domstolen ikke grep inn mot et annet sett med regler for dette.

Fiberoptiske nettverk kan bli mye sikrere ved å integrere kvanteteknologi, og det har EU nå tenkt å gjøre.
Les også

EUs nye initiativ: Storsatsing på «hackesikre» kvantenettverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.