JUSS OG SAMFUNN

EU-domstol knesetter prinsippet om nettnøytralitet

Et internett-tilbud i Ungarn som tilbød ulik netthastighet for ulike tjenester, var ikke lovlig og brøt prinsippet om nettnøytralitet, fastslår EU-domstolen.

Pakker med utvalgte tjenester som unngår struping er ulovlig, viser EU-domstolens kjennelse.
Pakker med utvalgte tjenester som unngår struping er ulovlig, viser EU-domstolens kjennelse. Illustrasjonsfoto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press
15. sep. 2020 - 15:57

Kundene fikk tilbud om en pakke med høy netthastighet på den første gigabyten med data hver måned, men så bremset farten. I noen spesialtilbud ble enkelte tjenester – som Facebook, Twitter, Messenger og musikkstrømming fra Spotify eller Deezer – unntatt fra denne oppbremsingen, noe myndighetene mente var ulovlig.

Det ungarske tilsynet satte foten ned, og Telenor Ungarn – som tidligere var et datterselskap av det norske teleselskapet – gikk til sak. Retten i Budapest sendte saken videre til EU-domstolen, som altså har landet på myndighetenes side.

Ikke rettferdig

Unntaket var ikke rettferdig, konkluderer domstolen i en av avgjørelse som vil være med på å danne mønster for hva lags nettilbud som er tillatt i Europa. Ifølge retten er målet med nettnøytralitet å sikre fri adgang og frie valg for nettbrukerne. Telenors spesialavtaler gjorde det vanskeligere å bruke tjenester som ikke var en del av pakken.

– Slike pakker vil trolig føre til økt bruk av de tjenestene som er inkludert, og dermed redusere bruken av andre tjenester og apper, heter det i en uttalelse fra retten.

Telenor solgte den ungarske virksomheten i 2018, men det tidligere datterselskapet fikk beholde navnet i en periode etter salget.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trakk fram seks sikkerhetspolitiske utfordringer i en redegjørelse til Stortinget torsdag.
Les også

Støre: KI utfordrer allerede demokratiet betydelig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.