JUSS OG SAMFUNN

EU-domstolen sier nei til datautveksling med USA

Skjer ikke i tråd med med EUs personvernlover.

EU-domstolen har slått fast at Safe Harbor-avtalen mellom EU og USA om utveksling av personlig informasjon, ikke er gyldig.
EU-domstolen har slått fast at Safe Harbor-avtalen mellom EU og USA om utveksling av personlig informasjon, ikke er gyldig. Bilde: Per Ervland
6. okt. 2015 - 10:03

Luxembourg (NTB-Reuters): EUs avtale med USA om utveksling av personlig informasjon fra nettbruk er ugyldig, konkluderer EU-domstolen

Den såkalte trygg havn-avtalen skal sørge for at innsamling av data fra folk bosatt i Europa skjer i tråd med EUs personvernlover.

Tusenvis av selskaper, fra Facebook til flyselskaper, bruker trygg havn-avtalen til å overføre opplysninger.

Generaladvokat: – EU kan stanse datautveksling med USA 

Facebook

EU-domstolens behandling av saken var et resultat av at den østerrikske jusstudenten Maximillian Schrems (27) varslet at han vil føre saken for en irsk domstol. Schrems ønsker å ta Facebooks innsamling av informasjon om brukerne til retten.

– Personlig informasjon om EU-borgere blir overført uten at borgerne får god juridisk beskyttelse, sa generaladvokat Yves Bot.

Les også: Kamp mot Facebook kan få store konsekvenser

Privatliv

EU-domstolen konstaterer at EU-kommisjonens beslutning den 26. juli 2000 fratar de nasjonale tilsynsmyndighetenes muligheter til å fatte vedtak i samsvar med beskyttelse av privatliv, individuelle friheter og grunnleggende rettigheter.

– EU-domstolen anser det slik at EU-kommisjonen ikke hadde mulighet til å innskrenke de nasjonale tilsynsmyndighetenes muligheter på den måten det er blitt gjort, skriver domstolen i dommen.

Domstolen skriver videre at avgjørelsen tirsdag får som følge at den irske tilsynsmyndigheten må utrede Schrems anmeldelse og betale alle omkostninger for å få hans sak behandlet i rettsapparatet. (©NTB)

Les også: Nederlag i personvernkamp mot Facebook 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.