JUSS OG SAMFUNN

EU dropper antitrust mot Apple iTunes

Apple krøp til korset rett før EU-kommisjonen skulle avgjøre saken.

9. jan. 2008 - 14:37

I 2005 leverte den britiske forbrukerorganisasjonen Which en klage til EU-kommisjonen over at Apples nettbutikk for musikk, iTunes, tok seg mer betalt av kunder i Storbritannia enn i andre europeiske land.

Ifølge Apple var det musikkleverandørene – Universal Music Group, Sony BMG, EMI og Warner Music Group – som forlangte en ordning med differensierte priser.

I april i år avgjorde EU-kommisjonen at denne praksisen bryter med EUs regelverk. I går meldte kommisjonen at tiltak mot Apple ville kunngjøres i dag.

Apple sier i dag at de innen seks måneder vil senke prisene på iTunes-butikken i Storbritannia til samme nivå som i andre europeiske land, det vil si Østerrike, Belgia, Danmark, Tyskland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Luxemburg, Nederland, Norge, Portugal, Sverige, Sveits og Spania.

I uttalelsen fra Apple heter det at noen platemerker fortsatt krever mer for musikk solgt i Storbritannia enn i andre europeiske land. Apple sier de vil «revurdere sitt forhold» til ethvert platemerke som om et halvt år fortsatt krever mer for musikk i Storbritannia enn i resten av Europa.

Som følge av Apples utspill, melder EU-kommisjonen at de dropper antitrustsaken mot iTunes Store.

Ifølge Ovum-analytiker Jonathan kan Apples holdning bidra til å skade selskapets allerede anstrengte forhold til de store plateselskapene, som i dag ser ut til å orientere seg mer og mer mot salg av musikk uten kopilås gjennom egne nettjenester.

Hvilke motiver plateselskapene skulle ha for å kreve høyere pris for briter enn for andre europeere, er uklart.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.