EU dropper sak mot Huawei

Del av forsøk på å avverge handelskrig med Kina.

EU dropper sak mot Huawei
Kinas president Xi Jinping er i disse dager i Europa. Nå av formålet med besøket er å ordne opp i handelsstrid. Bilde: Xinhua/Photoshot/All Over Press

EUs handelskommissær Karel De Gucht opplyste i går at EU dropper inntil videre en pågående granskning av påstått prisdumping av kinesisk teleutstyr i Europa, ifølge Reuters.

Europeiske mobiloperatører importerer kinesisk utstyr for rundt en milliard euro i året. Mistanke om prisdumping var rettet mot blant annet Huawei og ZTE.

EU innledet sin granskning i mai i fjor. Saken er ennå ikke løftet opp til å bli en formell etterforskning. I tillegg til prisdumping mistenker EU at de kinesiske leverandørene mottar ulovlige statssubsidier.

At EU legger granskningen på is, betyr ikke at den er skrinlagt. Mistanken er der fortsatt. De Gucht forklarte at han nå ser en anledning til å løse saken gjennom mer omfattende forhandlinger med Kina.

Den umiddelbare foranledningen til at De Gucht kommer med dette utspillet, er at Kina i forrige uke sa de ville avslutte en granskning de hadde på gang, rettet mot kinesisk import av europeisk vin og polysilisium. Det kinesiske tiltaket mot polysilisium startet som en reaksjon mot EU-kommisjonens plan om toll på kinesiske solcellepaneler.

Kinas president Xi Jinping kommer til Brussel om få dager. De Gucht håper at besøket vil legge grunnen for fruktbare handelssamtaler mellom EU og Kina rundt månedsskiftet juni-juli.

EU-kommisjon har 31 handelsrelaterte granskninger gående, hvorav 20 dreier seg om Kina.

Les mer om: