TELEKOM

EU enig om å berge sitt GPS-alternativ

Etter mye tautrekking ble Tyskland nedstemt og midler flyttet fra landbruket.

26. nov. 2007 - 08:22

Det europeiske satellittprosjektet Galileo har de siste månedene opplevd pengenød, og det så en stund ut til at EU ikke var i stand til å finne en løsning for å berge det.

Galileo er beregnet å koste minst 3,4 milliarder euro, og skulle opprinnelig være finansiert av et privat konsortium. Prosjektet går ut på å bygge et geografisk posisjoneringssystem som kan være et alternativ til det amerikanske GPS, med større nøyaktighet for sivil bruk. Selskapene i konsortiet greide ikke å bli enige om finansieringen.

På et ministerrådsmøte seint fredag kveld om EU-budsjettet for 2008 ble medlemslandene enige om å skyte inn offentlige midler i Galileo: Totalbudsjettet lyder på 123,3 milliarder euro, hvorav 2,4 milliarder settes av til Galileo.

Midlene ble hentet fra en post opprinnelig beregnet på subsidier for jordbruk.

På forhånd hadde Nederland, Storbritannia, Sverige og Tyskland signalisert skepsis mot å skyte offentlige midler inn i Galileo. Etter forhandlingene var Tyskland – landet som bidrar mest til EUs budsjett – alene om å stemme mot.

Etter budsjettvedtaket foreslo EU-kommisjonen at arbeidet med Galileo skal fordeles på seks ulike kontrakter. Disse skal ut på anbud, og ett enkelt selskap skal ikke tillates å vinne mer enn to kontrakter. Dette forslaget tolkes som en håndsrekning til Tyskland som ønsker at tyske selskaper skal få en betydelig del av Galileo-oppdragene.

Finansieringsproblemene har ført til forsinkelser som igjen gjør Galileo kommersielt mer utsatt, ikke bare for en oppdatert og utbedret GPS, men også for utfordrere fra Russland og Kina.

Både EU-kommisjonen og EU-parlamentet uttalte etter budsjettvedtaket at innsprøytingen av midler i Galileo er et engangstilfelle som ikke skal danne presedens.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.