EU-enighet om databeskyttelse

Brussel (NTB-Reuters): EU vedtok tirsdag en omfattende reform av EU-borgernes beskyttelse mot datamisbruk, inkludert strenge straffer for selskaper som bryter loven.

EU-enighet om databeskyttelse
Selskaper som bryter de nye EU-reglene om beskyttelse av personopplysninger risikerer å måtte betale klekkelig. Det kan føre til bøter på inntil 4 prosent av en virksomhets globale årsomsetning.

Avtalen mellom EU-parlamentet og medlemsstatene ble inngått tirsdag kveld, og dreier seg blant annet om å samle forskjellige nasjonale lover og reguleringer om databeskyttelse i samme lovgivning.

Her kan du lese den formelle pressemeldingen

I henhold til den nye loven vil medlemsstatene ha myndighet til å ilegge bedrifter som krenker borgernes privatliv på nettet, bøter på opp til 4 prosent av omsetningen.

Må melde ifra

Lovgivningen vil også inneholde krav om at bedrifter melder fra om brudd på reguleringene innen 72 timer, og strenge regler om hvordan de bruker informasjon de har om privatpersoner.

Reguleringene vil også inneholde «retten til å bli glemt», det vil si folks rett til å få utdatert informasjon på nettet slettet.

Videre vil ungdom under 16 år ikke få opprette kontoer på Facebook eller Twitter uten foreldrenes tillatelse, selv om land som i dag har en aldersgrense på 13 år, kan beholde denne.

EU-kommisjonen la for fire år siden fram forslaget om å samle den spredte lovgivningen om temaet i de forskjellige landene i en lov. EU-parlamentet og medlemslandene har siden juni forhandlet om lovtekstens endelige utforming. (©NTB)

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.