TELEKOM

EU er misfornøyd med roamingprisene

Spesielt ille er prisøkningene for mobildata over landegrensene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2011 - 15:17

EU-kommisær Neelie Kroes, som har ansvaret for unionens digitale agenda, har tidligere varslet at hun har som mål at prisene for bruk av mobiltelefoner innen EØS-området skal være tilnærmet de samme, uavhengig av om brukeren er i hjemlandet eller på besøk i et av de øvrige landene.

Under en tale i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona i går, sa Kroes at dagens roamingpriser for tale innen Europa fortsatt er tre ganger høyere enn innenlandstakstene.

– For dataroaming er situasjonen enda mørkere. Konsumentene betaler ofte under 5 cent for nedlasting av en megabyte med data, men dette stiger til 2,60 euro per megabyte så snart den samme konsumenten krysser en usynlig grense, sa Kroes.

En undersøkelse (Eurobarometer) gjort av EU i fjor høst blant 26 500 mennesker i alle de 27 medlemslandene, forteller av bare 19 prosent av dem som benytter Internett-relaterte tjenester utenlands, synes at kostnadene knyttet til dataroaming er rettferdige.

EU har tidligere innført en øvre grense på engrosprisen for dataroaming, altså prisen mobiloperatørene betaler seg i mellom.

– Men konsumentene ser ikke en tilsvarende reduksjon i utsalgsprisene, og det er det som er det sanne målet for konkurranse, sa Kroes. Hun innrømmer at incentivene for å konkurrere om roamingpriser ikke er like sterke som presset på innenlandspriser.

– Men det forsvarer ikke dagens overpriser, sa hun.

Kroes fortalte videre at selv om hun foretrekker at det er konkurransen som sikrer at markedet fungerer, i stedet for å måtte ty til ytterligere reguleringer, har ikke bransjen gitt henne mye håp om at dette vil skje spontant.

Dermed går det ganske klart fram at EU-kommisjonen vil innføre ytterligere reguleringer av roaming prisene dersom ikke aktører i bransjen selv begynner å konkurrere mer aktivt på dette området.

Hele talen til Kroes er tilgjengelig her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.