EU etterforsker Microsoft rundt OOXML

EU mistenker misbruk av markedsmakt i prosessen med ISO-godkjenning av Open XML-formatet.

EU etterforsker Microsoft rundt OOXML

EU mistenker misbruk av markedsmakt i prosessen med ISO-godkjenning av Open XML-formatet.

Tidlig i februar meldte Wall Street Journal at EU-kommisjonen var i ferd med å undersøke hvorvidt Microsoft brøt den europeiske konkurranselovgivningen under kampanjen for å få dokumentformatene Open XML (OOXML) godkjent som ISO-standard.

Opplysningene bygget på anonyme kilder i Brussel, og gikk ut på at EU hadde bedt Microsoft gjøre rede for sin virksomhet under kampanjen.

I forrige uke ble Open XML formelt godkjent som ISO-standard.

En talsperson for EU-kommisjonen bekreftet onsdag at etterforskningen av Microsofts kampanje for ISO-godkjenning av Open XML nå er trappet opp, og at det er sendt formelle henvendelser til flere land om innsyn i bakgrunnen for den nasjonale stemmegivningen.

Standard Norge har fått en slik henvendelse, og svart at det ikke er grunn til å tro at deres stemmegivning i saken er utslag av virksomhet som kan mistenkes for å bryte med lover og regler.

Microsoft har på sin side bekreftet at EU har bedt dem om en oppdatert redegjørelse.

På debattforumet Slashdot pekes det på at EU også etterforsker mistanke om regelbrudd i den polske stemmegivningen. Det er videre lenker til artikler som redegjør for begrunnede mistanker om utilbørlig press mot deltakerne i stemmegivningen til det tyske standardiseringsorganet DIN: Limited choice at German DIN. Merk at denne artikkelen er skrevet av en kjent Open XML-motstander (Andrew Updegrove) på grunnlag av anonyme kilder.

Andre europeiske land der Slashdot-debattanter mener det kan ha forekommet uregelmessigheter er Finland, Romania og Belgia.

I tillegg til kampanjen for OOXML, er Microsoft gjenstand for to andre pågående etterforskninger i regi av EU-kommisjonen. Disse gjelder henholdsvis nettleseren Internet Explorer og hvordan Office og andre Microsoft-produkter samspiller med programvare fra selskapets konkurrenter.

    Les også:

Til toppen