FORBRUKERTEKNOLOGI

EU: Facebook-brukere bør ikke tvinges til å betale for sikkerhet

Facebook-eier Meta og andre nettplattformer bør ikke kunne tvinge sine brukere til å betale for datasikkerhet, mener EUs personvernråd.

Retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler EUs personvernråd.
Retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler EUs personvernråd. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB
18. apr. 2024 - 07:25

Det europeiske personvernrådet (EDPB) peker på at retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler den europeiske datatilsynsmyndigheten.

– Modellene vi har i dag, krever vanligvis at man enten gir bort alle dataene sine, eller betaler. Dermed samtykker de fleste til dette for å kunne bruke tjenesten, og de forstår ikke fullt ut hva dette innebærer, sier styreleder Anu Talus i EDPB.

Uttalelsen kommer etter at datasikkerhetsmyndighetene i Nederland, Norge og den tyske delstaten Hamburg gikk til EDPB for å få en vurdering av Metas betal-eller-samtykke-modell.

– Plattformene bør gi brukerne et reelt valg, understreker Talus, som også er sjef for den finske datasikkerhetsmyndigheten.

Utdanningsdirektoratets direktør Morten Rosenkvist lanserte torsdag nye råd for hvordan skolen skal håndtere kunstig intelligens.
Les også

Nye råd for KI i skolen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.