BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU finansier åpen programvareplattform

Kjør de samme programmene i både bilen, mobilen og pc-en.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. sep. 2010 - 09:02

EU-kommisjonen kunngjorde i forrige uke at den skal finansiere en prosjekt som skal lage en åpen kildekodebasert plattform og programvarekomponenter som åpne for kryssplattform bruk av tjenester og at teknologier kan kjøres på ulike skjermer. Det dreier seg om et beløp på ti millioner euro.

Prosjektgruppen består av eksperter fra blant annet Sony Ericsson, Telecom Italia, Deutsche Telekom, forsknings- og teknologienheten til BMW Group, samt den britiske avdelingen til Samsung Electronics. I tillegg bidrar forskningsinstitusjoner som National Technical University of Athens i Hellas, belgiske Interdisciplinary Institute of Broadband Technology og italienske Politecnico di Torino. Konsortiet ledes av Fraunhofer Institute for Open Communication Systems (FOKUS). Også W3C støtter prosjektet.

Prosjektet, som kalles Webios, vil tilby standardiserte teknologier som vil gi programvaredesignere verktøy til å webapplikasjoner og -tjenester som kan brukes på tvers av mange ulike enheter.

EU-kommisjonen skriver i pressemeldingen at den bransjen som vil ha mest å tjene på utviklingen av disse verktøyene, er multimediebransjen. For eksempel skal en bruker kunne bruke den samme applikasjonen til å dele fotografier på tvers av både mobiler, tv-er og pc-er.

– Visjonen til prosjektet er å skape en universell applikasjonsplattform. Det betyr at vi sikter mot å gjøre bruken av webapplikasjoner konsistent og sikker på tvers av alle skjermer som har støtte for Internett, inkludert mobiler, tv-er, pc-er og underholdningsenheter i biler, forklarer prosjektlederen, Stephan Steglich fra FOKUS.

– Vi ønsker å overvinne restriksjoner knyttet til proprietære og leverandørspesifikke teknologier og dermed åpne for rask design av mer personlige, sikre og innovative applikasjoner, sier Steglich.

–Vårt mål er utviklingen av en sikker plattform som forenkler dannelsen av applikasjoner for mange heterogene enheter og operativsystemer.

Prosjektet skal vare fram til august 2013. Til ZDNet UK sier Steglich at målet er å få den første utgaven av plattformen klar innen 18 måneder. I de første seks månedene skal prosjektet diskutere blant annet hva den sentrale funksjonaliteten skal være.

– Det vil være en plattoform som sitter på toppen av operativsystem-kjernen, eller det kan være applikasjon som kjøres på operativsystemet, side ved side med andre applikasjoner, sier Steglich.

Mye tyder på at plattformen først vil gjøres tilgjengelig for Android på mobiltelefoner og MeeGo i biler.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.