EU fornyer løftet om fri roaming

Skal du jobbe eller studere i EU, trenger du ikke å stresse med nytt mobilabonnement.

EU fornyer løftet om fri roaming
(Bilde: Per Ervland)

Skal du jobbe eller studere i EU, trenger du ikke å stresse med nytt mobilabonnement.

  • EU

Når du bruker mobiltelefonen din, skal det koste det samme uansett om du er hjemme i Norge, på utveksling i Paris eller på ferie i Italia.

Det er det klare budskapet fra EU-kommisjonen.

– Du kan bo i Wien og jobbe i Bratislava, og du kan dra på forretningsreise ti ganger eller femti ganger og på ferie ti ganger, antallet er ubegrenset, sier kommissær Günther Oettinger.

Tek.no har nettopp kåret månedens beste mobilabonnementer for privatkunder »

EU-kommisjonens visepresident Andrus Ansip sammenligner det med øl. Når tyskere drar på ferie til Sverige, må de i dag betale svensk pris for ølen. Nå blir det som om de fikk kjøpe øl til tysk pris også i Stockholm, forklarer han.

Måtte skrive om forslaget

EU-kommisjonen varslet allerede i fjor at den ville ta knekken på de såkalte roamingavgiftene, det vil si ekstrakostnader ved bruk av mobiltelefonen i andre land enn hjemlandet.

Men da selve lovforslaget ble lagt fram tidligere i september, var det lagt inn en grense på 90 dager for fri roaming. Det fikk både forbrukerorganisasjoner og politikere til å reagere så kraftig at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til slutt bestemte seg for å trekke det tilbake og skrive det om.

I det nye forslaget som nå er stablet på beina, er tidsbegrensningen fjernet.

– Vi må unngå misbruk, men vi ønsker ikke å begrense mengden trafikk eller antall dager, sier Oettinger.

Store forskjeller

EU-kommisjonen legger til grunn at de nye reglene også skal gjelde i EØS-land som Norge og Island. Planen er at lovendringene skal tre i kraft 15. juni neste år.

Ansip understreker at skandinaviske land skiller seg ut i mobilmarkedet, spesielt med tanke på bruk av mobildata. Ifølge ham kan noen abonnenter i Finland få 100 ganger så store datamengder som abonnenter i Ungarn til samme pris.

– Samtidig vet vi at antall kilobyte er ubegrenset i mange abonnementer i nordiske land, sier Ansip.

– Det er enorme forskjeller mellom landene, påpeker han.

Ansip tror likevel at mobilselskapene skal klare å tilpasse seg endringene.

– Så lenge europeeres reisemønster holder seg omtrent som i dag, tror jeg mobilselskapene vil kunne leve med dette, sier han.

Hjemsted avgjør

EU-kommisjonen vil likevel legge inn en begrensning i regelverket for å unngå at det nye systemet misbrukes. Hovedregelen blir at mobilabonnementet må komme fra det landet man bor i, eller i det minste fra et land som man har en fast forbindelse til.

Det betyr at studenter som er på utveksling, arbeidere som pendler over landegrensene eller er utsendt til et annet land i en avgrenset periode, trenger ikke å skaffe seg noe nytt mobilabonnement. De skal fortsatt kunne bruke mobiltelefonen akkurat som hjemme, uten at det koster noe ekstra.

– Dette skal ikke bare gjelde for europeere som tar sine to uker med ferie i utlandet, men også for europeere som benytter seg av sin fullstendig legitime rett til fri bevegelse i det indre marked, forklarer en ekspertkilde i EU.

Det som derimot ikke er lov, er å kjøpe et billig simkort på heisatur til Latvia og så bruke dette hjemme. (©NTB)

Les også: Enorm vekst i nordmenns mobilsurf utenlands

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen