JUSS OG SAMFUNN

EU fortsetter sak mot Microsoft

Fjerning av IE fra Windows hjelper trolig ikke.

15. juni 2009 - 09:55

Rett før helgen kom meldingen om at Microsoft ville fjerne nettleseren sin fra Window 7. Årsaken er EUs pågående etterforskning av ulovlig markedsmakt, grunnet inkluderingen av Internet Explorer (IE) i Windows.

Opera Software, som anmeldte Microsoft for denne praksisen i 2007, lar seg ikke imponere av beslutningen.

- Dette er ingen god løsning for brukerne, mente selskapet i et intervju med digi.no på fredag.

Europeiske myndigheter lar seg heller ikke blidgjøre av programvaregigantens planer. Nå varsler de at antitrust-saken ruller videre.

- EU-kommisjonen har med interesse merket seg Microsofts planer for Windows 7, og i særdeleshet den tilsynelatende fjerningen av Internet Explorer, heter det i en uttalelse fra Brüssel.

Kommisjonen opplyser at de snart vil fatte et vedtak i saken om Microsoft har misbrukt markedsmakt siden 1996. Har de det, sier EU at de må finne en passende straff for å sørge for «ekte valgfrihet» for brukerne.

Løsningen EU ser ut til å foretrekke er at forbrukerne tilbys en rekke forskjellige nettlesere pre-installert, ikke at Windows leveres helt uten nettleser.

Nettlesere som Firefox, Safari, Chrome og Opera er alternativer som EU ser for seg burde tilbys brukere av Windows gjennom en såkalt «ballot screen».

- I stedet for å tilby brukerne flere valg, ser det ut til at Microsoft velger å tilby mindre valgfrihet, skriver kommisjonen.

Kommisjonen skriver også at de må vurdere om den tekniske atskillelsen mellom Windows og IE kan reverseres av Microsoft på et senere tidspunkt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.