Geo-blokkering

EU gir opp forbudet mot geo-blokkering

Musikk- og filmstrømming får egne unntak for lovendringene, ifølge lekkasjer.

Andrus Ansip, tidligere statsminister i Estland, er EUs kommissær med ansvar for det digitale, indre marked.
Andrus Ansip, tidligere statsminister i Estland, er EUs kommissær med ansvar for det digitale, indre marked. (Bilde: Lieven Creemers)

Musikk- og filmstrømming får egne unntak for lovendringene, ifølge lekkasjer.

EU-kommisjonen har tidligere gjort det til en kampsak å viske vekk regionbaserte stengsler, for slik å skape et "digitalt indre marked" i Europa.

Det vekket håp om at de upopulære IP-baserte sperrene, som forbrukere gjør seg flid med å forsøke å omgå med VPN-tjenester, ville kunne forsvinne.

Slik blir det likevel ikke. En lekkasje av utkastet til lovendring viser at EU har gitt opp avskaffelsen av geo-blokkering på en rekke områder. Det melder blant annet Politico og tyske Handelsblatt.

Transportjenester, audiovisuelle tjenester, gambling-aktiviteter, helsetjenester og visse sosiale tjenester er utelatt, ifølge utkastet.

Strømmetjenester som tilbyr film, tv-serier, sportssendinger eller musikk er ekskludert fra reformen, som er ledd i en større harmonisering av EUs regler for opphavsrett som er ventet innført til neste år.

De opprinnelige planene er kraftig utvannet. Dette til tross for at EUs kommissær med ansvar for det digitale indre markedet, Andrus Ansip, har krevd grenseløs mediestrømmering i Europa. Ansip har også sagt rett ut at han hater geo-blokkering.

Den tyske næringslivsavisen Handelsblatt skriver at dette innebærer at forsøket på å forby geoblokkering har feilet.

Til toppen