EU godtar BT/MCI-fusjon

EU-kommisjonen har besluttet å si ja til fusjonen mellom MCI og British Telecommunications. Nå blir det opp til amerikanske myndigheter å avgjøre om de to selskapene kan slås sammen.

EU-kommisjonen har besluttet å si ja til fusjonen mellom MCI og British Telecommunications. Nå blir det opp til amerikanske myndigheter å avgjøre om de to selskapene kan slås sammen.

EU-kommisjonen sier ja til fusjonen, forutsatt at de to partnerne ikke blir for dominerende på teletjenester mellom Storbritannia og USA. BT/MCI kontrollerer i dag mellom 30 og 40 prosent av kapasiteten på telekablene mellom Europa og USA. Kommisjonen vil sikre andre aktører tilgang til kablene på konkurransemessige vilkår.

EU vil også hindre at det nye selskapet blir for dominerende på det britiske telekonferansemarkedet og krever derfor at MCI selger ut sin telekonferanse-virksomhet i England. BTs talsmann, Paul Sharma, sier til Reuters at de ikke ser noen problemer med å innfri EU-kommisjonens betingelser for fusjonen.

Men til tross for at BT og MCI kan feire at EU nå har sagt ja til fusjonen, gjenstår fremdeles det største hinderet for en selskapssammenslåing. Mens EU-kommisjonen ikke vil ta opp krav om lik tilgang, er det ventet at amerikanske myndigheter vil gjøre det. De amerikanske telemyndighetene (FCC) ser dessuten store betenkeligheter ved BTs dominerende stilling i England, hvor selskapet kontrollerer over 90 prosent av innenlandsmarkedet og 68 prosent av all internasjonal trafikk.

FCC vil trolig legge større vekt på målet om "lik tilgang" enn det EU-kommisjonen har gjort i sin vurdering av fusjonsspørsmålet. Mange amerikanske telekomselskaper klager på at det britiske systemet krever at kundene blant annet må bruke spesiell nummerkoder for å få aksess til andre internasjonale operatører enn BT. Dette er klart konkurransevridende, mener amerikanske telemyndigheter.

De fusjonerende selskapene må dessuten gå en runde til med Brüssel. I april undertegnet BT og MCI en omfattende samarbeidsavtale med spanske Telefonica, som vil gi det nye gigantselskapet en sterk posisjon også i Sør-Europa og Latin-Amerika. Den avtalen må også passere konkurransekommisjonær Karel Van Mierts skrivebord før BT/MCI-fusjonen kan spikres.

Fusjonen, som ble annonsert så tidlig som i november i fjor, vil gi British Telecommunications kontrollen over MCI, som BT allerede eier 20 prosent av. Det fusjonerte selskapet vil bli det nest største teleselskapet i verden.

Til toppen